Bemutatkozott a Mazda új kisautója

2002.08.07. 12:26

 
   
   

Japánban Demio, a többi piacon Mazda2 néven kerül forgalomba a japánok új minije. Az elődjéhez hasonló felépítésű ötajtós modell a Mazda6-tal elkezdett formatervezési irányt követi: az autó orrát a jól ismert ötszögletű hűtőmaszk, és a szintén a nagyobb testvért idéző "vágott szem" lámpák uralják. Az arányokon alig változtattak az előző modellhez képest, ezt a típust is nagy üvegfelületek és viszonylag magas tetővonal jellemzi, viszont az autó vonásai jóval kerekdedebbek lettek.

 
   
   

A Mazda2 szélesebb és hosszabb, mint elődje: 3925 mm-es hossza 110, 1680 mm-es szélessége 10 mm-el haladja meg az első sorozatú Demio megfelelő adatait, 1530 mm-es magassága viszont 5 mm-es csökkenést jelent. Az autóban állítólag akár négy európai méretű ember is kényelmesen elfér, amit a minden irányban széles határok közt állítható első ülések is elősegítenek. A könnyebb beszállást segítendő 80 fokra növelték a hátsó ajtók nyílásszögét, a tér minél jobb kihasználhatóságát pedig a sarkos kialakítású csomagtér és az 50:50 %-ban osztva dönthető hátsó üléstámlák hivatottak elősegíteni.

A 2-esben a nemrég bemutatott vadiúj MZR sorozatú változó szelepvezérlésű 1,3 és 1,5 literes négyhengeresek dolgoznak. Sajnos az autó menetteljesítményeiről egyelőre nem közöltek adatokat, de a 91 illetve 113 lóerős teljesítményű egységek a Mazda szerint alkalmasak a mindannyiunkban ott szunnyadó Zoom-Zoom érzés felkeltésére.

 
   
   

A cég marketingesei szerint szintén száguldozásra termett a futómű, amely elől McPherson tagokból áll, hátul pedig torziós rugós megoldású. Ez az összeállítás állítólag kivételes kezelhetőséget és menetkényelmet nyújt. A gyáriak szerint a fékrendszer is jó partner az agilis vezetéshez: a korábbiaknál hatásosabb, ami részben a szériafelszerelésként járó ABS-nek és az elektronikus fékerő-elosztásnak is köszönhető.

Az autó talán legérdekesebb újdonsága a Cozy nevű változat nyitható teteje: a legfrissebb divatnak megfelelően a teljes tetőn végighúzódó nyílást fehér áttetsző műanyag-fólia fedi, amely világosabbá teszi az utasteret, ugyanakkor hatékonyan véd a napszúrástól, szükség esetén pedig elhúzható, így egy pillanat alatt miniatűr integetős limó válik a kiskocsiból.