Hogyan tartsd a telefonod?

2016.02.29. 06:12 Módosítva: 2016.02.29. 08:25

A műszerfalra támasztani nem lehet, kézben fogva veszélyes, máshonnan leesik. Legjobb, ha veszünk egy telefonkonzolt, lehetőleg univerzálisat, hogy a családtagoknak is jó legyen, és telefoncsere után se kelljen eldobni. Természetesen itt is sokkal több szempont dönt, mint az ember elsőre gondolná.

A telefonkonzolok tesztelésénél is az a baj, mint például a gyereküléseknél: annyi lehetséges variáció létezik, hogy mindent végigpróbálni lehetetlen. Számít a szélvédő dőlése, a szellőzőrácsok kialakítása, de az sem mindegy, milyen telefont szeretnénk berakni. Mert például a HTC Wildfire S kicsi és könnyű, bármi megtartja, viszont egy iPhone 6S már elfordít egy visszapillantó tükörre rögzíthetőt.  Az sem mindegy, milyen az autó: eleinte egy Suzuki Vitarában szerettük volna kipróbálni a konzolokat, de annak a szellőzőrácsa két, viszonylag nagy lamellából áll, így fel sem tudtuk rakni az ide szánt tartókat.

A Tok-Shoptól elkért konzolok univerzálisak, vagyis elméletileg bármilyent telefont fogadnak, és bár valóban széles a skála, ennyire nem egyszerű a helyzet. Például egyes telefonoknak oldalt, szinte középre kerültek a hangerőszabályzó gombjai, ezeket bizonyos konzolok kitakarhatják. Hasonló problémát okozhat a töltőcsatlakozó is: az iPhone 4S széles csatlakozója például egyes tartóknál nem fért el, de bizonyos androidos telefonokat is oldalt kell bedugni, ezt is takarhatja a konzol.  Ilyen tartókra jellemzően azért rakunk telefont, hogy a navigációt kövessük, ilyenkor fontos, hogy halljuk a hangutasításokat. Bizonyos telefonoknál viszont a hátlapra került a hangszóró, ezt pedig egyes konzolok kitakarhatják.

És akkor még az ízlés dolga is játszik: például azért szeretem a szélvédőre szerelt darabokat, mert amikor ránézek, alig fordítom el a fejem az útról, viszont a szellőzőre rakott tartónál már sokkal több esik ki a látómezőből. Vagyis biztosat mondani nem lehet, ha lehetőségük van, vásárlás előtt próbálják be telefonjukat egy tartóba. Az általunk végigpróbált konzolok viszont adhatnak támpontot a vásárláshoz, ezért ne szentírásként, hanem útmutatásként kezeljék a tapasztalatainkat.   

Fly tapadókorongos tartó

A Fly tartója hagyományos, tapadókorongos, egy rugalmas gégecsővel szerelve. Közepesen jó minőségű anyagokból rakták össze, és elforgatható a konzol anélkül is, hogy a tapadókorongot leszerelnénk. Utóbbi nagyon határozottan rögzül, a vákuumot egy racsnis mechanikával képezzük: a kart lenyomjuk, amíg meg nem tapad a korong, majd megakasztjuk a kis fogaslécen. Oldásnál csak kihúzzuk a kart, amíg át nem ugrik a fogakon. Maga a tartó stabil, az alsó rész elég széles még az iPhone töltőcsatlakozójához is, ráadásul gombnyomásra kinyílik a legnagyobb szélességére, onnan pedig csak beleszorítjuk a telefonunkat, és elég keskenyek a szélei, hogy ne érjék el a hangerőszabályzó gombokat. Kinyitva viszont elég reszketeg benyomást kelt, igaz, a telefont tartja becsülettel. Menet közben remeg, és bár olvasható, de talán lehetne valamivel stabilabb. Ennek ellenére sem rossz vétel 1990 forintért.

Legnagyobb befogadóméret: 120 mm

Forever moto line tapadókorongos tartó

Ez egy sokkal filigránabb konzol, nála már csak a szellőzőbe csúsztatható változatok foglalnak kevesebb helyet. Kialakításából adódóan inkább a műszerfal tetejére érdemes rögzíteni, de némi tekergetéssel a szélvédőre is felrakhatjuk úgy, hogy megfelelő szögben lássunk rá. A rögzítés egyszerű, csak a talp fogazott karimáját kell elforgatnunk, és fel is cuppan a helyére.  A fülek sem a hangerőgombokhoz, sem a csatlakozókhoz nem gátolják a hozzáférést. A mechanika határozottan ötletes: kihúzzuk az egyik fület, ami a végpontnál kiakad, és csak akkor ugrik vissza, ha a telefon benyomja a gombot a konzol közepén, és így rá is szorít a készülékre. Kis méretei ellenére viszont ugyanannyira remeg, mint a hosszúkaros Fly, vagyis még olvasható, de lehetne jobb is. 2990 forintot viszont sokallok érte.

Legnagyobb befogadóméret: 80 mm

Mount Touch CD-lejátszóba illeszthető tartó

A CD-lejátszó nyílásába illeszthető tartó nem bizalomgerjesztő konstrukció: egyrészt senki nem tudja, milyen belső alkatrészt károsít a lejátszóban, másrészt nem használhatjuk a CD-lejátszót, ha bent a konzol. Ott is elvérzik a dolog, hogy a CD-nyílás alatt jellemzően van egy kijelző, aminek a jelentős részét takarja ki a konzol. Felrakni kifejezetten könnyű: a lamellákat becsúsztatjuk a lemez nyílásába, majd egy csavarral kinyitjuk a lamellákat, amelyek befeszülnek a lejátszóba. Belegondolni is rossz, hogy például egy levehető előlapos fejegységgel mit művelhet, ha nehezebb telefont rakunk bele. A készülék rögzítése itt is az átlagot hozza: gombnyomásra szétugranak a fülek, utána pedig a ráfeszítjük a telefonra. A fülek itt nagyok, egyes készülékek gombjait kitakarhatják, de nagyobb gond, hogy az alsó, fix fülek nem engednek széles csatlakozót rögzíteni. A konzol ára 3990 forint, ami ezért a konstrukcióért sok. Hogy mennyire remeg, nem tudom megmondani, mert nem találtam olyan autót, amibe lett volna szívem belefeszíteni.

Legnagyobb befogadóméret: 75 mm

Blue Star szellőzőrostélyba rögzíthető tartó

A szellőzőbe illeszthető tartó csak egy fokkal kevésbé problémás konstrukció, mint a CD-s. Leginkább az a probléma, hogy messze nem jó minden autóba, sőt, csak az az autó játszik, amiben sűrű és viszonylag vékony lamellák vannak, de számít az is, hogy milyen szögben állnak. A Mazda MX-5, vagy az Audi A3, és egyes Alfa Romeók is kiesnek a körből. A Subaru Foresterben például nem volt elég meredek, így a telefon felfelé állt. Másik gond, hogy a be- és kiszerelés közben könnyedén eltörhetjük a rostélyt, ráadásul a meleg levegőt befúvó-nyílás átmelegíti telefonunkat, és bizonyos készülékek maguktól is képesek navigálás közben addig melegedni, hogy kikapcsoljanak. Ezzel együtt a Blue Star széles tartományban állítható, okosan kialakított tartó, de nem túl jó anyagokból. Szintén gombnyomásra nyílik, de a fülek fel-le is mozgathatóak, így elkerülhetjük, hogy kitakarja a gombokat. Az alsó fülek kihajthatóak, és eléggé a konzol szélén vannak ahhoz, hogy akármilyen széles csatlakozót bedugjunk. Szerelni viszont nehéz, mert befelé könnyen megy, de a körmös műanyag kifele már nem akarja elengedni a rácsot.

Legnagyobb befogadóméret: 120 mm

Belkin szellőzőrostélyba rögzíthető tartó

A Belkin konzolja azt a minőséget hozza, amit a neve sugall, már a tapintása is kellemes, hideg fém. A szellőzőrostélyos kategóriában egyértelműen ez a nyerő, bár én nem vegzálnék vele egy autót sem. A használata magától értetődő, a két fület széthúzva, közéjük feszítve fogja meg a telefont. A gumis konzolt, ami beakad a rostélyba, úgy alakították ki, hogy a függőlegesen a vastagabb, vízszintesen a vékonyabb lemezekre passzoljon. Ez lehet jó és rossz funkciós is, a Forresterben például vízszintesen tartotta jól a telefont, ami nekem jó is, mert így szeretek navigálni, de van, aki álló helyzetben szereti tartani a képernyőt. Okos megoldás a csíptető mellett elhelyezett kábelvezető, amellyel megfoghatjuk a mindenfelé lógó vezetékeket. Annak ellenére, hogy tényleg gusztusos tárgy, nem kockáztatnám a lamella kitörését, hiszen ezek cseréje sok autóban macerás és drága. Persze drága maga a konzol is: 9990 forintot kérnek érte. 

Legnagyobb befogadóméret: 139 mm

Rock szellőzőrostélyba rögzíthető tartó

Nagyon hasonlít a Belkin karcsú konzoljához, és a felhasznált anyagok is majdnem olyan jók. Ennek csak az egyik oldalát lehet kihúzni, ami talán azért jó, mert ennyivel kevesebb dolog romolhat el benne. Viszonylag jól tart, ám mivel állítható a szöge, így a csíptető messzebb kerül a telefontól, és ilyenkor nincs az a szellőző lamella, ami rendesen megfogja, vagyis rezeg.  Igényes termék, jó ötletekkel, de ahogy a Belkin konzolját, ezt sem ajánlanám jó szívvel a lamellák kitörése miatt. 5000 forintot kérnek érte.

Legnagyobb befogadóméret: 85 mm

Windshield Car holder szélvédőre szerelhető, tapadókorongos tartó

Az elv ugyanaz, mint a Forever tartójánál, vagyis egy szétnyitható sminktükörre emlékeztet a konzol. A vákuumot itt is a talapzat karimájának elcsavarásával hozhatjuk létre, viszont a készüléket a több gyártó által is használt zöld, ragacsos felület tartja. Egy próba után nehéz messzemenő következtetéseket levonni a tartósságról, viszont kollégánk használt ilyet egy időben, és a zöld felület meleg időben – ami a szélvédőn hatványozottan érezhető – egyszerűen elenged. Arra kell csak odafigyelni, hogy egyes telefonok hátlapján van a hangszóró, és a zöld ragacs remekül megfogja a hanghullámokat, ha leragasztjuk. További problémát okozott, hogy nem tart eléggé, vagyis rossz úton már kellemetlenül remeg rajta a készülék. A telefont tartó lap a talphoz képest elforgatható, ám az ezért felelő gömbfej háza repedten került elő a csomagolásból, szóval lehet, hogy a mocorgás ennek tudható be. Ha a remegés nem lenne, akár használnám is, hiszen a 2990 forintos árát megéri.

Korlátlan befogadóméret a tapadófelület miatt

Holder belső visszapillantóra rögzíthető tartó

Eleinte nem értettem, hogy ennek a konstrukciónak mi lehet az előnye a tapadókorongossal szemben, de több ismerősöm is panaszkodott, hogy a vákuum néha elszáll, és az egész kramanc leesik a szélvédőről. A visszapillantóra szerelhető konzol ezt iktatja ki, viszont az előnyei semmiképp sem állnak egálban a hátrányaival: nehéz felszerelni, mert bár maga a csíptető mechanika egyszerűen állítható, de rögzítésére szolgáló kar nehezen fér el. A Forester visszapillantója például pont olyan helyen van, hogy a rögzítő kart nem lehetett átkattintani. További gond, hogy sok autóban viszonylag laza a középső tükör, így ha megterheljük egy ekkora felépítménnyel, akkor még könnyebben elmozdul a rázós úton. 2990 forintért inkább egy hagyományos, tapadókorongos konzolt vennék.

Legnagyobb befogadóméret: 90 mm

Gumi csúszásgátló

Kevés hátránya mellett ez az egyszerű gumipad a titkos tipp. Bármilyen felületen megtapad, és a telefont akár függőlegesen is megtartja. Nem rázkódik, jól tart, telefonhátlaptól függetlenül működik, és egyszerű fel- és leszerelni. egyetlen baja, hogy semennyire sem állítható, így ha nincs olyan felület a kocsiban, amelyre feltapasztva felénk néz a készülék, nem tudjuk használni. Ha viszont van ilyen műszerfal elem az autónkban, akkor 1290 forintért az év vétele, csak olyan szaga van, mint használt mosogatórongynak, és ha nem vigyázunk, leszedi a telefon hátlapjáról a fóliát. 

Korlátlan befogadóméret a tapadófelület miatt.

Fly tapadókorongos tartó, zöld, nanofelülettel

Az egyik legjobb konzol, egyszerű rögzíteni, és zöld ragacsnak köszönhetően bármilyen telefont rá lehet szerelni. Nem remeg jobban az átlagnál, és a vákuumot is könnyű létrehozni a karral.  Szabadon állítható, és hála a gömbfejnek, széles tartományban variálhatjuk, ráadásul ez sem befolyásolja a töltőcsatlakozó, valamint az oldalsó gombok hozzáférhetőségét. Egyetlen hátránya a már emlegetett hangszórótakarás, de ha jól rakjuk fel, ez sem okozhat gondot. 2990 forintért határozottan jó vétel. 

Befogadómérete korlátlan a tapadófelület miatt. 

Nillkin műszerfalra rögzíthető tartó

Ez az a konstrukció, ami minden lehetséges ponton elvérzik, nem is tudom mire gondolhattak, amikor megtervezték. A talapzat vákuummal rögzül a műszerfalra, de mivel a műszerfalak a legritkább esetben elég simák ehhez, egy sima műanyagkorongot kell előtte felragasztani. Az első probléma kapásból ez, ugyanis egyszer sem sikerült fél percnél tovább megtartania a vákuumot. Erre csatlakozik az apró tölcsér, ami szintén gumi, de a telefonunk hátlapjára szívja oda magát. Vagyis csak szívná, mert ritka az olyan készülék, amelynek hátlapja teljesen sík, a tokokról nem is beszélve. És ha ez nem lenne elég, a második összeszerelésnél a kis kar, amivel létrehozzuk a vákuumot a korongban, egyszerűen leesett. Arról, hogy mennyire rázkódik, nem tudok beszélni, mert egyszer sem maradt fel elég ideig, hogy elérjem az első kátyút. 3000 forintért legfeljebb levélnehezéknek jó, de ahhoz drága és ronda is.

Korlátlan befogadóméret, már ha találunk olyan telefont, amelynek tökéletesen sima a hátlapja.

Névtelen konzol

Úgy gondoltuk, ha már tesztelünk, nem hagyjuk ki Papp Tibi kollégánk saját konzolját sem. Eredete nem ismert, ahogy márkaneve sem, de nem nincs benne semmi meghökkentő: vákuumos talppal rögzül a szélvédőre, amely nem állítható, a gömbfej kissé szűk tartományban engedi forgatni a fejet. Ha benne van a telefon, csendben van és alig remeg, viszont üresen zörög. A hátsó habosított burkolat teljesen lefogja a hátul lévő hangszórót, ezért a telefont úgy kell beszorítani a helyére, hogy elálljon egy kicsit a hátfaltól - a karok gond nélkül megtartják ebben a helyzetben, az egymáshoz közel elhelyezett alsó támasztók nem engednek túl széles alsó csatlakozót bedugni. Ha a telefonunk engedi, jó választás lehet, használata egyszerű, 3000 forint körüli árával az átlagot képviseli.

Legnagyobb befogadóméret: 80 mm