2020.07.06. 12:29

Első fokon 325 ezer forint pénzbüntetést kapott és egy évre eltiltották a vezetéstől annak az Audi R8-nak a vezetőjét, aki tavasszal levillogott, majd megpróbált leszorítani egy másik autót az M0-és és az M3-as találkozásánál. A bíróság első fokú ítélete mégsem lesz jogerős: az audis védője néhány nap gondolkodási idő után fellebbezett.

Május 27-én, a reggel villogva próbálta meg gyorsításra kényszeríteni az előtte haladó autót egy fehér Audi R8 vezetője az M0-ás autóút és az M3-as autópálya találkozásánál. Az Audi vezetője a villogást követően szabálytalanul megelőzte társát, majd büntetőfékezni kezdett, illetve megpróbálta a szalagkorláthoz szorítani és megállítani, hogy szóban folytassák a vitát.

Pechje volt, hiszen a teljes eseménysorról fedélzeti videó készült, amelyet korábban a Totalcaron is láthattak. A közúti veszélyeztetés tipikus közjáték Magyarországon, az viszont kevésbé, hogy a területileg illetékes Dunakeszi bíróság gyorsított eljárásban tárgyalta az esetet, miután a rendőrség azonosította a nyomakodó Audi vezetőjét, a 43. éves B. Zoltánt. 

Kihallgatásakor elismerte tettét, sajnálkozott a történtek miatt, ugyanakkor nem tulajdonított nagy jelentőséget a történteknek, hisz szerinte ez egy mindennapos szituáció volt. Állította, hogy a másik autó vezetője provokálta őt azzal, hogy dudált, villogott, mutogatott és lelassított.

A bíróság első fokú ítélete 325 ezer forint pénzbüntetésre ítélte B. Zoltánt és egy évre eltiltotta volna a járművetéstől, ami nem tűnik túlságosan súlyos szankciónak egy közúti veszélyeztetéses ügyben. 

Mai cikkében mégis arról ír a Közlekedéstudományi Intézet, hogy az audis ügyvédje az ítélethirdetést követően gondolkodási időt kért és bár védence elfogadta a bíróság döntését, az ügyvéd végül enyhítésért fellebbezett. 

Szintén a KTI honlapján írják, hogy bár szokatlan fordulat történt, a várakozást követően benyújtott fellebbezés taktikáját magyarázhatja, hogy mivel a tárgyaláson a vádlott és az ügyészség is tudomásul vették az ítéletet, a vádhatóság már nem kérhet súlyosabb ítéletet. Így az R8 vezetője nem teljesen alaptalanul reménykedhet abban, hogy másodfokon enyhébb büntetést kap.

Hogy érthetőbb legyen a mostani helyzet, érdemes ismét felidéznünk azt a korábbi esetet, amelyben egy Audi A4 Avant vezetője büntetőfékezett olvasónk bekamerázott autója előtt. Akkor Dr. Herpy Miklós közlekedési szakjogászt arról kérdeztük, hogy milyen büntetésre számíthat bárki, aki hasonlóan éli ki frusztrációit egy másik autóssal szemben. Idézet következik a cikkből:

"Aki büntetőfékezéssel játszik az úton, az mások életét kockáztatja és nincs olyan helyzet, amikor az ilyesmi elfogadható. A közúti veszélyeztetést akár három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény, ha nem sérül meg senki súlyosan. Abban az esetben viszont, ha az elkövető büntetlen előéletű, rövidebb, felfüggesztett szabadságvesztésre számítható, esetleg magasabb összegű pénzbüntetésre, illetve bevonják a jogosítványát."