2021.11.08. 16:01

Az értékcsökkenési kártérítés egyszerűen fogalmazva az az összeg, amennyivel kevesebbet ér a baleset után megjavított autó a használtautó piacon, mint egy vele minden paraméterében megegyező, de balesetmentes példány. A TotálKártérítés kalkulátor abban segít, hogy megtudjuk, mekkora értékcsökkenési kártérítésre lehetünk jogosultak. Az értékcsökkenési kártérítést a károkozó biztosítója köteles fedezni, a helyreállítási költségekhez hasonlóan. Ráadásul ezt a pénzt akár 5 évre visszamenőleg is lehet igényelni. Összeszedtük és megválaszoltuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket a témában.

Az értékcsökkenési kártérítés nem újkeletű dolog, de sokan még nem hallottak róla. Ennek szerencsés esetben az az oka, hogy még nem volt rá szükség, de előfordulhat az is, hogy egy káreset alkalmával senki sem hívta fel rá a károsult figyelmét, így nem jutott hozzá ehhez az összeghez.

A következőkben összeszedtük azokat a jellemző hibákat, félreértéseket, amiket károsultként elkövethetünk, ha nem vagyunk elég figyelmesek, illetve segítünk tisztábban látni, kinek és milyen esetben járhat értékcsökkenési kártérítés. 

KGFB vagy Casco?

Nagyon fontos tisztázni, hogy az értékcsökkenési kártérítés csak abban az estben jár, ha a károkozó egy másik fél, és rendelkezett érvényes kötelező felelősségbiztosítással. Abban az esetben, ha a kocsiban a tulajdonos okoz kárt, és casco biztosítás terhére javíttat, akkor nem jár az értékcsökkenési kártérítés.

Jégkár és vadkár?

Jégkár esetén sajnos nem lehet érvényesíteni az igényt a biztosító felé. A vadkár az esetben, ha a vadásztársaság elismeri a felelősségét, akkor a társaság felelősségbiztosítójához kell benyújtani az igényt. Ez igaz minden olyan további esetre, amikor a sérülést okozónak, (tárgynak, élőlénynek) van beazonosítható tulajdonosa.

Céges lízingelt gépkocsik?

Amennyiben a károsult fél céges finanszírozott autója sérül, akkor az értékcsökkenési kártérítést a finanszírozó cég beleegyező nyilatkozatának birtokában kérheti a károsult a károkozó biztosítójától. Fontos, a biztosító nem utasíthatja el az igényt arra hivatkozva, hogy az autó finanszírozott. Ez abban az esetben is igaz, ha magánszemély finanszírozott autójáról van szó.

Ha már eladtam az autót?

Az értékcsökkenési kártérítést csak abban az esetben lehet igényelni, ha a kérdéses jármű még a birtokunkban van. Abban az esetben, ha eladtuk az autót, utólag már nem tudjuk igényünket érvényesíteni. Ezért még eladás előtt kell igényelni a kártérítést.

Csak személyautó vagy motor is?

A Totálkártérítés kalkulátora kifejezetten személyautók értékcsökkenési kártérítésének kiszámítására használható, motorkerékpárok, illetve egyéb járművek értékcsökkenési kártérítésének megállapításához partnerünk, a Kártérítésed.hu weboldalán kérhet segítséget a károsult.

A biztosító nem hatóság!

Az első és talán legfontosabb dolog, amit tisztáznunk kell, csak azért mert a leveleikben hajlamosak a hatósági nyelvezetet ügyesen kombinálni a kitekert jogi mondatokat, valamint előszeretettel hivatkoznak jogszabályokra, a biztosítók még nem tekinthetőek hatóságnak. Ezek a vállalatok a jogszabályokat kötelesek betartani, ugyanúgy, mint bárki más, legyen az magánszemély vagy gazdálkodó szervezet. Egyszóval ne ijedjünk meg a biztosítóktól. Amennyiben elutasítanak vagy kitérő választ adnak, nem kell meghátrálnunk.

Nem kell mindent elfogadni elsőre

Korábbi cikkünkből megismerhetik László történetét, aki nem volt hajlandó elfogadni a biztosító ajánlatát, aminek az lett az eredménye, hogy végül közel 500 000 forinttal többet fizetett a biztosító értékcsökkenési kártérítésként az első körben felajánlott összeghez képest.

Sajnos az esetek többségében a károsult hajlamos az első ajánlatot kapásból elfogadni, tartva a további procedúrától, a nehézkes érdekérvényesítéstől. Fontos megjegyezni, hogy a biztosítók jellemzően a kártérítési összeg 30-35%-át ajánlják fel a károsultnak, a maradékot pedig soha nem fizetik ki, hacsak az ügyfél nem reklamál.

Értékcsökkenési kártérítés kalkuláció és szakértői vélemény

Bár eljuttatjuk a TotálKártérítés kalkulációnk eredményeként a károkozónk biztosítójának - hogy mekkora értékcsökkenési kártérítésre vagyunk jogosultak -, ez még nem jelenti automatikusan azt, hogy a teljes összeget szándékoznak is azonnal megfizetni. Ha a károsult egy hitelesített szakvéleménnyel támasztja alá az igényét, akkor a biztosítónak foglalkoznia kell az üggyel, és normál esetben, ha minden adat egyezik, akkor a vélemény alapján köteles fizetni.

További jogi lépések

Amennyiben patthelyzet alakul ki a károsult és a károkozó biztosítója között az elszámolási kérdést illetően, abban az esetben mindenképpen kérjen jogi segítséget. Az értékcsökkenési kártérítés beadásakor a jogalap már létrejött.

A szakértői vélemény „ereje”

Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy amint a biztosítók megkapják a hitelesített szakértői véleményt, akkor a kérdéses fennmaradó összeget további ellenvetések nélkül utalják.

Érdemes a TotálKártérítés kalkuláció után továbblépni és kérni a hitelesített szakértői véleményt a Kártérítésed.hu-tól, mert önmagában a kalkuláció még nem jogalap, csak a kellő információ birtokába jutunk általa, hogy mekkora értékcsökkenési kártérítésre lehetünk jogosultak.

A Totálkártérítés kalkulátora itt érhető el. A kalkuláció díja bruttó 4990 forint.

A cikk megjelenését a TotálKártérítés és a Kártérítésed.hu támogatta.