Kamu műszaki, elrohadt autó: így verték át Batmant és Robint

2022.10.30. 06:37

A motorhibásan eladott BMW-s cikkemre érkezett újabb történetben egy srác segített autót vásárolni a haverjának. Mint kiderült, végül vele is csak eggyel többen voltak, hiszen a csaló sikerrel járt, amikor úgy döntött, hogy friss műszaki vizsgát hamisít az életveszélyes Mazda forgalmijába. A fiúk most már megtanulták a leckét, krónikájuk legyen minden kezdő vásárlónak intő példa, a profik pedig örvendjenek, hogy ők nem kerülhetnek hasonló helyzetbe.

Disclaimer: A történet szereplőinek nevét a kérésükre változtattuk meg.

Batman és Robin már hónapok óta kutattak egy jó állapotú Mazda után, hiszen Robin, vagyis Batman barátja már régóta elégedett a márkával. Végül a vagány 323F típusra esett a választásuk, ami egy csinosabb vonalvezetésű japán autó a kilencvenes évekből, ráadásul a jobbakat is pár százezer forintos áron mérik a használtpiacon. A srácok tudták, hogy öreg autót készülnek venni, ami képes jócskán rohadni is, ezért szándékosan a kínálat felsőbb harmadából válogattak ötszázezer forint környékén.

A történet egy napsütéses, júniusi napon kezdett felpörögni, amikor a Használtautó.hu kínálatában felbukkant egy ígéretesnek tűnő példány. Egységes fényezés, 140.000 kilométer, kitűnőnek mondott állapot. A srácok azonnal útnak eredtek, de a paripa láttán sajnos csalódniuk kellett. A hirdetésben tökéletesnek beállított, a JSZP szerint is rendben lévő autó több ponton rohadt, rossz akkumulátora miatt nem volt indítható és bárhova nyúltak, ott gitt maradt a kezükben. Nem vették meg, de mivel a napot erre szánták, tovább keresgéltek a kínálatban.

Néhány perccel később találtak is egy másik, eladó példányt kétszázezer forinttal olcsóbban, ráadásul friss műszakival. A hirdetés alapján az eladó már-már becsületesnek is tűnhetett a nagy izgalom hevében, hiszen nem hallgatta el, hogy az autón "Mazda hólyagzódás található pár helyen (Nem vészes).", de megnyugtatásként azt is hozzátette, hogy "AZ ALJA REMDBEN". Nincs mit veszíteni alapon elindultak, hogy szemügyre vegyék a sárkányt, elvégre annyira csak nem lehet rossz, ha most kapott friss műszakit. Mindezt csak tetézte, hogy a "sport jellegű autón" friss a "vezérléss" és a gumik is újak - az ajánlat szerint.

 "Az autóért Tatabányára mentünk, a megadott címre egy meredek földút vezetett, ami egy autónyi széles volt. Azt hittük, hogy eltévedtünk, de a navi szerint az út végén volt a ház. Valóban ott volt, és a ház előtt állt a Mazda. Az eladó "Dzsókeró" volt. Kijött elénk, hozta a kulcsot. Elmondta, hogy újak a gumik (ez egyébként igaz, szinte új, 2019-es téligumik voltak az autón), újak a fékek, minden szuper, csak neki fáj a dereka, nehezen tud belőle kiszállni, emiatt adja el. Beindítottam, a motor járt, de a klíma nem hűtött. Jött a szokásos duma, hogy kevés a gáz, járatni kell kicsit majd hűteni fog. Járattam 5 percig, persze semmi. De úgy voltunk vele, hogy 270 ezerért nem várunk csodát. Jók a gumik, friss a műszaki, a többit meg lassan majd megcsinálgatjuk." - meséli a történetet Robin, de ekkor még csak nem is sejtették, hogy klímahűtő sincs a kocsiban.

Hőseink már érzik, hogy akkor cseszhették el igazán, amikor impulzusvásárlóként azonnal a vétel mellett döntöttek. Nem nézték át rendesen az autót, és ezúttal a mindenki számára ingyenesen elérhető JSZP rendszerből sem kérték le az előéletét. Hittek az eladó állításának és a forgalmiban szereplő friss műszaki bejegyzésnek, de azt azért érezték, hogy valami nincs rendben.

"A papírozáskor több gyanús dolog is volt. Első, hogy az eladó odaadta az adásvételi mind a 4 példányát, azzal hogy neki most nem kell, mert rendes srácoknak látszunk, majd visszaküldjük a neki járó példányokat és egyébként is siet valahova. Én mondtam, hogy szeretnénk itt kitölteni. A lakásba nem hívott be, mert elvileg felújítás van, így az udvaron Batman kitöltötte az adásvételit én meg laptopon kötöttem egy kötelezőt a kocsira. A másik, hogy az eladó az adásvételin egy cég volt (Patyiváló kft.), de az adásvételt mégis egy családi ház udvarán ütöttük nyélbe. Aztán elindultunk haza." - folytatja az egyre kacifántosabb történetet Robin.

A vásárlás után elindultak átíratni az autót, hiszen már csak ez volt hátra a kötelező folyamatból. Az eredetvizsgát még sikerrel vette az öreg Mazda, de az okmányirodai ügyintézés már nem ment ilyen lezserül. Először az derült ki, hogy a forgalmiba bejegyzett műszaki vizsga érvényességét valaki csak úgy beleírta pecsét nélkül önhatalmúlag, vagyis feltehetőleg közokirat-hamisítást követett el. A vizsga a JSZP rendszerben sem látszik, tehát egyértelmű, hogy a Mazda nem járt műszaki ellenőrzésen az utolsó, 2020-as alkalom óta. Az érvényes vizsga hiánya jogilag nem lett volna probléma az átírás során, hiszen még épp tartott a moratórium, de mint kiderült, az adásvételin szereplő eladó cégszerű aláírása sem hasonlított az aláírási címpéldányban szereplőre. Több próbálkozást követően csak a negyedik okmányirodában sikerült átíratni a Mazdát, mert ott épp nem hasonlították össze a két aláírást. Batman és Robin megpróbálta elérni az eladót, de a telefonszám kikapcsoltat jelzett és visszamenni sem mertek, mert féltek az esetleges atrocitástól.

"Miután a moratórium is lejárt, elvittük egy autószerelőhöz az autót, hogy nézze át és műszakiztassa le. Ekkor derült ki, hogy a "kis tipikus Mazda rozsda" valójában azt jelenti, hogy az alján több a lyuk, mint a vas. Nincs az a pénz amivel ez átmegy a műszaki vizsgán. Na nem a hivataloson, hanem a másik fajtán sem." - olvasom tovább az egyre szomorúbb történetet. A srácok végül úgy döntöttek, hogy a rendőrséghez fordulnak és feljelentést tesznek. Céljuk elsősorban nem a pénz visszaszerzése volt, hiszen azt már lélekben elkönyvelték bukónak. Csupán azt akarták elkerülni, hogy Batmant a hamis műszaki miatt felelősségre vonja a rendőrség egy random közúti ellenőrzés során.

Batman, vagyis az autó vásárlója Budapesten lakik a nyolcadik kerületben, úgyhogy logikusnak tűnt elsőként a helyi rendőrkapitányságot felkeresni. Itt a portán szolgálatot teljesítő rendőr először úgy nyilatkozott, hogy nekik ezzel semmi dolguk és azt a javasolta, hogy pereljék be az eladót. Ennek ellenére ők ragaszkodtak a történet jegyzőkönyvbe vételéhez. Elmondásuk alapján a helyi rendőrök végül megígérték, hogy az illetékes hamarosan foglalkozni fog velük, majd három órán keresztül nem történt semmi, így inkább leléptek.

Ezt követően a 18.kerületi rendőrkapitányságon próbálkoztak, ahol sikerült jegyzőkönyvbe vetetni a történetet, de a rendőrök hozzátették azt is, hogy az ügyet a tatabányai kapitányság fogja vizsgálni, mivel ott vették az autót. "Pár hét múlva Batman kapott egy értesítést, hogy az ügyet átküldték a 3. kerületi rendőrségnek, mert amikor ő először felhívta az eladót, akkor a munkahelyéről telefonált, ami a 3. kerületben van. Amikor ezt meghallottam, azt gondoltam, hogy ebből nem lesz semmi, csak tologatják az ügyet. Ezzel az erővel átadhatták volna a váci rendőrségnek is, mert amikor elindultunk az autóért, akkor még onnan telefonáltunk." - folytatja a történetet Robin.

Tisztességes, becsületes

Nem tudtam megállni, ezért utánanéztem a patyiválás szó jelentésének. Farkas Lilla - A ROMAJOGI MOZGALOM À LA KRúDY című publikációjában a következőket írja: "Sztojka Kati feminista olvasatában a patyiválás olyan konszenzuskereső, roma férfi vezetők dominálta tevékenység, amely a roma társadalmon belül is marginalizált csoportok – nők, gyerekek, melegek stb. – érdekképviseletét nem tekinti prioritásnak." A következő találat már a Gyakorikérdések weboldalra vezetett, ahol valaki beelőzött és a válaszadók többsége szerint roma nyelven tisztességest és becsületest is jelent a patyiválás.

A srácok ezek után jobbnak látták az autót ideiglenesen kivonatni a forgalomból, most pedig egy parkolóban várja további sorsát. Batman és Robin lassan már annak is örülne, ha valaki adna érte néhány tízezret és megszabadulnának a roncstól, mert most már tisztán látják, hogy a bontó lehet az egyetlen reális jövőkép a Mazda számára.

A cikk írásakor lekértem a 2022.05.17-én alapított Patyiváló Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság céges adatait, melyben a növénytermesztési szolgáltatás mellett a Személygépjármű és könnyűgépjármű kereskedelem szerepel fő tevékenységként. Bár az idei áfa bevallása még nem készült el, legalább a cég még létezik és nem áll felszámolás alatt. Ez fontos lehet majd Batmannek az ügy folytatása kapcsán.

Felhasználni is bűncselekmény

A történetet megosztottam dr. Vágány Tamással, a D.A.S. Legal ügyvédi iroda közlekedési szakjogászával és a véleményét kértem. Tamás válaszában leírta, hogy mindenek előtt ellenőrizni kell, hogy kik a cég képviseletére jogosultak és amennyiben a személy, aki a helyszínen eljárt, nem azonos a cég képviseletére jogosult személlyel, akkor kérni kell annak hiteles igazolását, hogy őt a cég meghatalmazta az ügyletkötésre. Az aláírási címpéldánytól eltérő aláíráskép még nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem az arra jogosult írta alá a szerződést, önmagában ez alapján nem lehet bűncselekményt megállapítani.

Tamás a továbbiakban azt is leírja, hogy a forgalmi engedélyben feltüntetett adatok jogosulatlan megváltoztatása bűncselekmény - "közokirat-hamisítás" - megvalósítására alkalmas magatartás. Bűncselekményt valósíthat meg ugyanakkor a hamisított tartalmú közokirat felhasználása is. Mindezt a törvény akár három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Tamás véleménye szerint nem elegendőek az adatok annak megállapításához, hogy az átírásra jogellenesen került-e sor. Ha az adásvételi szerződés szerinti eladó tényleges akarata valóban a jármű eladása volt akkor a felek szándékának megfelelő helyzet állt elő.

Időközben kiderült, hogy a rendőrség sem nézi tétlenül az eseményeket, sőt Batman kapott is egy idézést meghallgatásra az üggyel kapcsolatban. A történet folytatásáról a jövőben beszámolunk. Drukkoljunk együtt a srácoknak, hogy ha a pénzüket nem is kapják vissza, de történetük legalább segítséget nyújt majd azoknak, akik a jövőben szívnák meg egy hasonló bevásárlással.

Ha úgy érzed, hogy téged is átvertek a vásárlással, írd meg történeted a ballomarci@mail.totalcar.hu címre, addig pedig kövess engem Facebookon!