Üzemanyagár: 9-12%-os drágulás egy hónap alatt, és ez még semmi

2023.08.09. 16:34

Drágábban, kevesebbet tankoltak a magyar autósok.

1 426 193 000 000 forint, azaz több mint 1,4 billió forintért tankoltak a különböző járművezetők, köztük az autósofőrök a magyarországi kutakon az idei első félévben. Ez majdnem 2 százalékos csökkenés, gyakorlatilag stagnálást jelent az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor másfélszerese a járvány előtti szintnek, azaz a 2019 első felében elköltött 958 milliárd forintnak. DSC0519

Az üzemanyagszámla tehát alig változott éves szinten, a volumen, egyszerűbben az eladott mennyiség drasztikusan, 22 százalékkal csökkent.  Az adatok csak féléves időszakra vonatkoznak a visszaesés mértékét jól mutatja, hogy a KSH hosszú - teljes évre vonatkozó idősorai alapján - nem volt hasonló csökkenés 2000 óta. 

9-12 százalékos drágulás egy hónap alatt és további drágulás jöhet

A felemás adatok az ársapka torzító hatásával magyarázhatóak. Tavaly ugyanis a 480 forintos hatósági ár miatt elszabadult a forgalom, ez gyakran üzemanyaghiányhoz vezetett. Az árstop eltörlése után hirtelen emelkedett az üzemanyagok ára. 

Ráadásul a mostani helyzet és a jövőkép is a fogyasztás csökkenését valószínűsíti. A holtankoljak.hu adatai szerint a benzin átlagára szerdán 628 forint, a gázolajé pedig 638 forint volt. Szemben az egy hónappal korábbi 577 és 568 forintos szinttel. Tehát július elejéhez képest a benzin közel 9 százalékkal, a gázolaj 12 százalékkal drágult.  Ez részben az olaj árának emelkedésével és a forint gyengülésével magyarázható. 

Bár azt nem lehet most megmondani, hogy mennyibe kerül majd december végén az olaj, ezzel összefüggésben a benzin és a gázolaj. Jelenleg az a biztos, hogy januártól egyik pillanatról a másikra 41 forinttal emelkedik mindkét üzemanyag ára a jövedéki adó megemelése miatt. A mostani árakkal számolva 669 és 679 forintos benzin- és gázolajárat feltételezne az adóemelés. Könnyen lehet, hogy a jövőre várható drágulással európai szinten is a legdrágábbak közé kerülnek a magyar üzemanyagok.

Erről itt írtunk bővebben.