Loix repül, de még nem McRae lép a helyére

2004.02.11. 15:28

A tegnapi hírek, melyek szerint nincs megelégedve a Peugeot rali VB csapat Freddy Loix teljesítményével, és emiatt lecserélik őt, mára konkretizálódtak. Loix talán élete legnagyobb lehetőségét kapta meg mikor tavaly év végén szerződést írt a világbajnok csapattal. Ekkor még nem sejtették, hogy becenevére - gyors Freddy - jócskán rácáfol az idei évben. Az elmúlt két világbajnoki futamon gyengén muzsikált, ezért a csapat a leváltása mellett döntött. A következő két futamon - Mexikó, és Új-Zéland - Harry Rovanpea fogja a kettes számú 307 WRC-t vezetni.

Loix a korábi években a Hyundi Accent WRC-vel szép reményeket keltett rajongóiban, és talán ezzel vonta magára a Peugeot figyelmét is. Nem teljes szezonra szerződött hozzájuk, ráadásul csak harmadik pilótának. Mikor kiderült, hogy az FIA új szabályai csak két versenyautót vesznek figyelembe a gyártók versenyének pontozásánál, akkor a csapat bizalmat szavazott Freddynek, és őt ültették a második autóba.

Aztán az angliai gyengus első fellépés, majd a Montés ötödik hely, és a svédországi motorhibás kiesés miatt látszott, hogy a csapat érdekei mindenképp cserét kívánnak. Olyan versenyzőre van szükségük aki pontokat szállít nekik. Ez a most következő két futamra Rovanpera lesz. "Az autót Harrynak adjuk a két versenyre. Mexikóban két éve már győzött, ezért is bízunk benne" - mondta Xavier Carlotti a csapat vezető helyettes.

Mindezek mellett Loix meg van győződve, hogy szándékosan állították parkolópályára. Állítása szerint direkt adtak neki gyengébb minőségű autót. "Nincsenek kétségeim a tehetségemmel kapcsolatban" - nyilatkozta Loix - "A rajt előtt differenciál művet kellett cserélni az autón, ezután a váltó nem működött megfelelően. A rajtnál pedig érezhetően kevesebb volt a motor nyomatéka. A vezérmű szíj szakadása miatt estem ki a 12-es gyorson, a nyolcadik helyről. Láttak már önök motorfékező raliautót? Mert a csapatnál most azt mondják, hogy ez okozta a problémát."

Erős szavak ezek egy olyan versenyzőtől aki a székéért küzd, de Carlotti csapat főnök szerint Loix mindenképpen viszaülhet majd a 307-be az Új-Zélandi verseny után. Ezek a mondatok viszont a Colin McRae szerződtetését kérdőjelezik meg.

"Nem érdekel, hogy McRae jön-e vagy sem" - mondta Loix - "Egyedül az érdekel, hogy miért nem dolgozhatom tovább, és hogy találjak valami megoldást a dologra."