Rally Ride - szlalompálya a régi kőbányában

2001.10.02. 15:40

 
   
   

Parasztvakítás a magasban

A Rally Ride az első magyar autóversenyző iskolának indult. A tervek szerint rally vezetést oktattak volna, nem kevés pénzért. Hétvégeken történt volna a gyakorlati oktatás, ahol meg nem nevezett oktatók trenírozták volna a további pénzeket befizetó nebulókat. Sőt, aki az éves házi bajnokságban sikeresen szerepel, annak finanszírozzák a következő évi magyar bajnokság beli szereplését. Később felbukkantak olyan nevek, mint Turi Tamás, Érdi Tibor, mint oktatók, de aztán meg az MNASZ intett be, tiltottá minősítve a dolgot úgy, hogy licenszes versenyző még csak nem is taníthat ebben az iskolában. Az egyeztető tárgyalásokról nincs információnk, de a vállalkozás mára eljutott oda, hogy iskoláról szó sincs, de még csak instrukciókat sem kapnak a résztvevők, ráadásul a beharangozott Excess tipusú autó helyett utcai Opel Tigrákkal lehet nyomulni. Nincs bajnokság sem, egyszerű hétvégi kikapcsolódás résztvenni a programban, igaz ehhez a költségek is jelentősen csökkentek. Harmincezer forintért mehetünk 10 kört 2000-re szabályozott motorfordulattal, majd még két kört már szabadon, és végül még hármat, ahol már az időt is mérik. Ennyi.
A 800m hosszú szlalompálya Eger fölött, Bélapátfalva mellett a régi kőbányában került kialakításra, több mint 700 m magasságban. A helyszín jó. Látványos, érdekes, és a Mad Max II. hangulatból egyedül a piros-sárga Tigrák lógnak ki. Ezek szinte full széria autók. Bukócső, megemelt futómű (ami állítólag keményebb is a gyárinál), hátsó szárny (minek? harmadikba kapcsolni szinte értelmetlen) és a pályaversenyzői múlttal rendelkező szervezők részéről elengedhetetlennek gondolt telemetria lógatja ki az utcai autók sorából. Ilyenből mindjárt kettő is van, bár a hétvégi Média-Ride futamon mikor az egyik lesántult a bal első kerekére, nem állították csatasorba a másikat, hanem több órát kellett várakozni, míg az Opel márkakereskedő partner szerelői orvosolták a helyzetet.
Szóval, aki a hétvégi gokartozás helyett igazi autóval szeretné kipróbálni ugyanazt, annak szabad pálya. De ne felejtsen előre jelentkezni, mert csak úgy tudják fogadni.