A Skoda szereplése sem felhőtlen San Remóban

2001.10.08. 15:40

 
   
   

A lereszkedett köd 50 méteres látóhatárt biztosított a Skoda versenyzőinek is San Remóban. Mikor már kezdték megszokni, megjött az eső is. A versenyen végig nyomultak emberfeletti erőfeszítésekkel, de az utolsó pillanatokban az utolsó gyors utolsó kilométerén kiesett egyik (a kettő közül) Octavia WRC elvette a kedvüket a felhőtlen ünnepléstől.

A gyári versenyzőként most debütáló, cseh származású Roman Kresta mindössze három kilométernyire volt a céltól, mikor a motor megállt. A rossz hírt meghallva a csapat másik versenyzője Bruno Thiry nagy levegőt vett, felszívta magát a vizes pályára és a negyedik legjobb időt felmutatva rohant rajta végig. Mutatványa az abszolút lista 13. helyére repítette, míg a gyártók versenyében elért 7. pozícióval pontot ugyan nem szerzett, de legalább elérte a célt. Mindössze 19 másodperc választotta el a hatodik helytől és az érte járó pontoktól, melyeket így Freddy Loix (Mitsubishi WRC) kapott. A csapat ezáltal tartja továbbra is ötödik helyét az éves értékelésben.

Thiry számára egyébként is nehéz volt a futam. A néha felmutatott remek idők taszigálták csak előrébb. A verseny második napján ünnepelte 38. születésnapját, így kissé jobban megrázta az előző napi alulkormányzottság és a fékprobléma, amit az autótól kapott ajándékba. A másodikra már sikerült gatyába rázni a verdát, és élvezettel haladt újra végig az előző napi pályákon, bár ezúttal visszafelé. Az esemény fényét külön emelte, a sérüléséből felépült és visszatért navigátora, Stephane Prevot.

Kresta szereplése felülmúlta a várakozást. Nagy hibákat nem ejtett, és a 16. helyen állt az utolsó gyors előtt, több tapasztalt versenyzőt megelőzve. "Az önbizalmam napról-napra nőtt, és a tanulásra fordítottam az energiám. A pilótának ezen a versenyen mindent tudnia kell. A legnehezebb feladat mégis a helyes féktávok megtalálása a kanyarok előtt. Ráadásul minden kanyarnál más feltételek mellett kell a fékezés pillanatát elkapni. Természetesen nagyon sajnáljuk, hogy kiestünk, ráadásul a vége előtt néhány kilométerrel, de a megtett kilométereink alatt rengeteget tanultunk, aminek később biztosan hasznát vehetjük."

A harmadik Octavia WRC, a Schwarz-Hiemer duóval már az első gyorsasági után kiesett, a generátor hibája miatt. A csapat vezetője, Pavel Janeba így látja a helyzetet: "Nem tudjuk mi történt Kresta autójával, de az eset nem rontja az ő helyzetét nálunk. Már látjuk, hogy az autókon a felfüggesztést kell ellenőriznünk. A versenyzők számára biztonságosabbnak kell lennie, és persze kiszámíthatónak, mert most nem az. Nincs sok időn a korzikai futamig, de ezt a hibát biztosan kijavítjuk."