MG Lola a tesztpályán

2001.10.16. 14:08

 
   
   

Idén júliusban drámai visszatéréssel köszöntötték a két MG Lola-t a Le Mans-i versenyen. Az EX257 típusnévre hallgató autók mindenkinek hatalmas meglepetést szereztek a 24 órás versenyen, nemcsak az időmérésnél elért leggyorsabb köridők fűződnek hozzájuk, hanem a versenyen is a harmadik helyre futott be a Lola.

A kemény, téli tesztek és a fejlesztési program az EX257 részére megkezdődött Estoril-ban. A múlt héten a gumik tesztelése folyt, karöltve a Michelin szakembereivel (egyben gumigyár a csapat egyik támogatója is). Először mindkét autót teljesen lecsupaszították és az összes alkatrész és számítógépes adat analízisébe fogtak. Ezeknek az újabb adatoknak az ismeretében tudják megbecsülni, hogy mekkora mértékű fejlesztés szükséges.

Azt mindenki láthatta, hogy az autók rettentő gyorsak, de a csapat vezetőmérnöke, Frank Demie szerint a lehetőségek túlmutatnak az autón. "Az autó gyors, a motortesztelések alatt is erőteljesnek és megbízhatónak bizonyult. Most minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy kidolgozzuk az apró részleteket, így minden egyes alkatrész tökéletesen fog működni, és ez még tovább javíthat a helyzeten."

Az egyik estorili pilóta, Anthony Reid így beszél az autóról: " Nagyon jó teszten vagyunk túl, és a köridők is roppant biztatóak. A legfontosabb mégis, hogy az autó megbízható - a motor egész héten szépen muzsikált. Jó a Michelinnel együtt dolgozni, nagyon értik a dolgukat. Kipróbáltunk többféle teljesen új fejlesztésű gumit, amikkel szerintem előnyben leszünk jövőre."

A másik sofőr, Jonny Kane véleménye: "Több kört mentem itt Estoril-ban, mint eddigi pályafutásom során összesen, és ez nagyon jó volt. Az új gumik roppant érdekesek. A motor nagyon kiszámítható, és egészében nézve az autó is remek. Egyedül a váltakozó eső és napsütés volt riasztó."

Rob Oldaker, az MG Sport & Racing csapatfőnöke így látja a helyzetet: "Kitűnő évet zártunk az MG motorsportba való visszatérésének tekintetében, a Le Mans-i kettős rekordidővel, valamint a Brit Túrakocsi Bajnokság megnyerésével. Jelenleg a hosszú tesztelési-felkészülési folyamat elején tartunk, de reményeink szerint jövőre még nagyobb esélyekkel állhatunk rajthoz az összes szakágban."