Raligyőztes Citroen kisteherszállító

2001.10.30. 12:54

 
   
   

Pár nappal Puras korzikai futamgyőzelmét követően a Citroen egy másik raliversenyen is sikert aratott. A hetvenes évekbeli hosszútávú világkupa futamok emlékére rendezett, háromhetes, 6000 mérföldes London-Szahara-London rali dízel géposztályában egy Citroen C15 győzedelmeskedett.

A győzelem fényét az is emeli, hogy a leggyorsabb sofőr a 71 éves Robin Stretton volt, aki cégének tízéves, több mint 200.000 kilométert futott Citroen C15-ösével érte el ezt az eredményt. A C15-ös kisteherszállító az abszolút 23. helyen végzett.

Az embert és gépet próbáló futamon 70-en indultak és tették meg az utat Londonból Franciaországon és Spanyolországon keresztül, majd Marokkóban a Rif és az Atlasz hegységeken átvágva a Szahara sivatagig, majd ugyanezen az útvonalon Portugália érintésével vissza Angliába.

Robin így kommentálta a győzelmet: "Teljes átvizsgálást végeztünk a C15-ön indulás előtt, új Michelin gumikat és egy elektronikus Brantz méterszámláló berendezést szereltünk föl, bukókeretet építettünk az autóba." A csapat sikere azonban nagyban köszönhető a kisáruszállító kialakításának: "A hátsó részben szárítókötelet feszítettünk ki, így minimális szinten tarthattuk poggyászunk mennyiségét, az éjjel kimosott ruhák pedig nappal remekül megszáradtak a csomagtérben."

A versenyen sem a jármű, sem a személyzet életkorára nézve sincsenek megkötések - a navigátor, Bill Granger 62 éves volt - a C15 pedig gond nélkül tudott modernebb fejlesztésű versenytársaival azonos átlagsebességet menni a hosszú, rázós, borítás nélküli utakon. 120 km/h-s sebességgel hajtottunk a kegyetlen terepen defekt, felfüggesztés vagy egyéb műszaki problémák nélkül, amik ellenfeleinket bizony nem kerülték el, tette hozzá Stretton.