Az új rendszer is rossz rendszer a rally VB-n

2001.11.22. 13:48

 
   
   

Az összes Rally Vb futamon ugyanazt a forradalmian új rajtolási szisztémát fogják alkalmazni jövőre, jelentette be a világbajnoki futamokkal foglalkozó bizottság.

A bizottság ülése december 14-én lesz, mikor megtárgyalják a tervet. Amennyiben el is fogadják, akkor a rajtolás menete a következő lesz: az első napon a VB állása alapján alakul a sorrend, míg a második és a harmadik napon az első 15 pilóta fordított sorrendben indul.

Valamilyen terv már nagyon időszerű volt, hiszen a versenyzők egyre különlegesebb taktikai húzásokat vetettek be, hogy a második napon ne az élen autózónak kelljen utat söpörnie, mert így lassabb haladásra kényszerítve, komoly hátrányba kerülhetett. Így járt Burns Cipruson, és tulajdonképpen McRae is Ausztráliában.

"Többféle variáció merült fel a probléma megoldására." - mondták a bizottság ülésén - "Azt a megoldást fogjuk választani, amelyik a legegyszerűbb és a legsportszerűbb."

Az egyik ötletet már kipróbálták Ausztráliában, ahol az élen állók a helyezésük sorrendjében nyilatkoztak arról, hogy másnap hányadikként szeretnének indulni. (Erről a nyilatkozatról késett el a vezető McRae, így számára maradt az első hely, és ezzel teljesen esélytelenné vált) Ez azonban a kisebb csapatoknak jelentős hátrányt jelent, hiszen ők nem tudtak az élre kerülni, így a top pilóták még hátrébb kerülésével ők váltak takarítóvá, és még hátrébb csúsztak az eredménylistán.

Bár ha a hír igaz, akkor azok, akik első nap 15.-ként végeznek, ebben a variációban még hátrébb fognak csúszni.