Havas autóverseny a harckocsipályán

2001.12.10. 13:38

 
   
   

A hagyományoknak megfelelően december elején Veszprém környéke bolydul fel a hazai ralisok jelenlététől. A Mikulás-Rali évek óta a versenyzők téli örömautózása. Tét nélkül nyomhatják a pedált, egyedül a hőmérséklet teszi kellemetlenné a helyzetet. Idén azonban az időjárás jótékony hatása kompenzálta a hideget. Mert azért piszkosul hideg volt most is, de legalább teljesen havas pályák várták a 153 párost a tavalyi sáros, latyakos borzadályhoz képest. Erre a versenyre bárki nevezhet, aki időben gondol rá, és az autóját is megfelelőnek találják. Azért kell időben jelentkezni, mert a hatalmas túlérdeklődés és a lebonyolítás zökkenőmentessége miatt a rendezők maximálják a létszámot.

A szombati pályabejárás során már látszott, hogy a hóborította utakon nem lesz egyszerű haladni a leginkább kétkerékhajtású autóknak. Ugyanis szöges gumi használatát kifejezetten tiltották, de az állásponton vasárnap reggelre módosítottak. A módosítás alapján lehetett szöges gumit használni, de aki ilyennel nyomult, külön értékelték. Így tett a verseny győztese az elméletileg Rally-1-ben N csoportos bajnok, Aschnebrenner György. Mitsubishi-je a szögek ellenére látványosan csúszkált a havon, de még így is magasan verte a mezőnyt. A második helyre, ami a szögmentesek között az első lett, Pandúrék érkeztek a szintén négykerék-hajtású Mitsubishivel. Aztán itt véget is ért az előnyösnek gondolt négykerekesek eredményessége. Volt még ugyan BMW ix, meg Lancia Integrale, de labdába sem rúghattak Zagyva Lali és Balogh Zééé Renault Meganja mellett. Ugyanis ők lettek a másodikok a sima gumis mezőnyben. Lalit még a beeső fékpedál sem hátráltatta abban, hogy percekkel ossza le a mögötte végzőket, és látványban sem okozott csalódást.

Akárhogyan is nézzük a dolgot, mindenki számára felejthetetlen volt ez a hétvégi mutatvány. A versenyzők végre igazi havas pályákon nyomulhattak, csúszkálhattak. Akár 60km/h-s átlagsebességet is elérhettek, de ez azért már durva. Számukra leginkább a kitekert kormánnyal egyenesen továbbcsúszás közbeni páratörölgetés a belső ablakokról volt jellemző, miközben próbáltak beszélgetni az ott ácsorgó nézőkkel. A nézők részéről pedig az arrébbugrálás, az útról lecsúszott autók visszahelyezése és a forralt bor fogyasztása volt jellemző. Szóval buli az élet, főleg a Mikulás-Ralin, remélhetőleg jövőre is havasan...