Tolatva szép az élet - Caterham rekord

2002.02.05. 09:33

 
   
   

"138 kilométer egy óra alatt - ez még nem az a sebesség amit igazán gyorsnak mondanak. Akkor miért száradt ki a szám, miért izzadt a tenyerem, és miért kellett összeszorítanom a fenekem is?

Nos, a válasz egyszerű - ezt a sebességet egy olyan autóban utazva értem el, amely tolatott! A 138 km/h a jelenleg érvényes szárazföldi tolatási csúcssebesség, és ma a Cirencester-hez közeli repülőtéren megpróbáljuk ezt megdönteni. Az autó a Caterham Fireblade tipusa lesz, mely a Honda 1000 ccm-es motorbicikli motorját kapta. Az érv, ami e típus mellett szólt, hogy hatfokozatú váltóján külön kapcsolható a hátramenet, így lényegében hátrafelé is hatsebességes. Így akár 192 km/h sebességre is képes. Tolatva.

Ez a sebesség még mindig nem hangzik eget rengetően, de higgyük el, hátrafelé ez már tényleg több a soknál. A start pillanatától fogva csak kicsavarodva tudsz hátrafelé nézni, mert meg kell fordulnod. Ekkor viszont a kormányt nem fogod elég biztosan_ Azért persze meg lehet csinálni, de a legkisebb kormánymozdulatra bármikor kipördülhet az autó.

A szabályszerűség kedvéért jelen van a "Guiness Boook of Records" képviselője, akit a legmodernebb időmérő eszközzel felszerelve állítottunk a pálya szélére. Úgy terveztük, négy próbát teszünk a rekord megdöntésére. Az első után már jelezték is srácok az új világrekordot: 91 mérföld, azaz 145,6 km/h. Ez már jól hangzik, de mennyivel jobban fest a könyvben a 100 mph, azaz 160 km/h?

A következő száguldásnál a biztonsági öveim azt jelezték, hogy ez sokkal gyorsabb volt, mint az előző. És igen, a pontos mérés alapján 102,52 mph (164 km/h). Ez az új világrekord!

A Caterham régóta bebizonyította, hogy a legjobban vezethető sportkocsik egyike, de ez az előremenetről szól. A tolatás teljesen más tészta_ Sokkal nehezebb, mint gondoltam. Már 70 kilométeres sebességnél a kormány legkisebb mozdulatára is teljesen megőrül, és abban a pillanatban, ahogy a fékpedált megérintem, azonnal kipördül." - Mesélte Darren Manning, a Forma-1-es tesztpilóta a különös rekord születésének körülményeit.