A Subaru N-es babérokra tör

2002.04.16. 14:28

 
   
   

A Prodrive végre lerántotta a leplet arról az autóról, mellyel a széria kategóriában szándékozik megtörni a Mitsubishik egyeduralmát.

1994 óta minden évben Mitsubishik nyerik az N csoportos Rali VB-ket a Lancer különféle változataival. Az eddigi tapasztalatok alapján a négykerék hajtású, turbós Imprezák legalább olyan gyorsak, de kevésbé megbízhatóak. Az N csoport új, nyitottabb szabályai és az erősebb váltó a Subaru gyorsabb felzárkózását eredményezhetik. A héten induló ciprusi VB futamon Toshihiro Arai mindjárt fel is lép a legutolsó fejlesztésű négyajtós változattal, mely jelentős előrelépés az elődhöz képest, és kicsit csökkenti az N csoport és a WRC-k közötti űrt.

 
   
   

Az alvázat minden eddiginél jobban merevíti a WRC-kben is használatos bukóketrec. A kerékagyak a WRC-ről származnak, a nyomtáv elöl 35 mm-rel szélesebb a korábbinál, hátul pedig 45 mm-rel. Az átvizsgált Prodrive/Ohlins felfüggesztés az 1999-es WRC-ről származik és minden útfelületen megfelelő kezelhetőséget nyújt az Impreza vezetőjének.

 
   
   

A teljesen új fejlesztésű, körmös kapcsolású, ötsebességes, szinkronizálatlan váltó (WRC design) áttételei is a WRC-hez hasonlóak. A lehetőségeket az új motor is jelentősen befolyásolja. Szélesebb határok közt mozgó nyomatékának köszönhetően az autó több, mint ígéretes. A teljesítmény 272 LE körül mozog melyet 4500-as fordulatnál ad le.

 
   
   

Az 505 Nm-es maximális nyomaték pedig 3500-nál ébred. Az elektronikus központi differenciál, valamint az első és hátsó korlátozott csúszású difik a 7,5x17-es kerekeken át adják le a nyomatékot. Elöl 326 mm, hátul 316 mm átmérőjű féktárcsák zabolázzák meg a lovakat aszfaltos pályákon.

 
   
   

"Az eredeti utcai autó tökéletesítése teljesen új távlatokat nyit előttünk, és a négyajtós Imprezával több lehetőséget is kínál." - mondja Richard Taylor igazgató - "Az Impreza be fogja mutatni képességeit, és a 2002-es Rali VB széria kategóriájában bebizonyítja, hogy jelenleg ez a legjobb N csoportos autó, amit meg lehet vásárolni."