Decemberben Bajnokok Tornája!

2006.11.27. 08:44

Az elmúlt években majdnem mindig lemaradtam róla, így most előre szólok minden érdeklődőnek, hogy december 16-án Race Of Champions. Ne feledje!

A múlt héten lefixálták, hogy a kézsérülésével bajlódó rali-világbajnok, Seb Loeb is ott lesz a versenyen december 16-án. A hazai rajongói előtt nem szívesen hagyná ki a futamot, ráadásul a tavalyi ROC-győzelmével esélyes az idei első helyre is, így méltón tudná megünnepelni a 2006-os rali-világbajnoki címét is, amire a pályákon már nem kerülhetett sor. Úgy alakult ugyanis, hogy a biciklis balesete következményeként elszenvedett kézsérülése miatt a világbajnokság utolsó futamain már nem tudott rajthoz állni, de ettől függetlenül a pontversenyt megnyerte.

Mi az az ROC?

A legkirályabb autóverseny a téli ínséges időkben. A világ legjobb versenyzői állnak rajthoz – ralisok, Forma-1 versenyzők, pályaversenyzők, szóval bárki, akit csak el tudunk képzelni - egyszerre ketten a szinkronpályán. Fej fej mellett rajtolnak különböző versenyautókban, amik Forma-1-esek, WRC-k, vagy akár Buggyk is lehetnek. A pálya a párizsi Stade de France stadionban van, így a kialakítása óriási látványosság a hatvanezer nézőnek, akik a helyszínen élvezhetik a küzdelmet, és a több millió tv-nézőnek, akik otthonukból figyelik a versenyt.

Két első helyet osztanak ki a verseny napján; a Bajnokok Bajnoka a győztes versenyző lesz. E mellett a Nemzetek Kupáját is kiosztják, melynek tulajdonosát a két versenyzőből álló csapatok közötti versengés végeredménye dönt el. Itt tuti, kiderül ki mit tud!

Idén kicsit módosítottak a pálya vonalvezetésén, és most a teljes stadion területet kihasználják majd a versenyzők, ráadásul nagyobb sebességgel is autózhatnak majd. Nemcsak a nagyobb sebesség – bár a végsebesség 140 km/h-ban korlátozott – miatt lesz érdekesebb a versenyen, hanem a kanyarok is úgy követik egymást, hogy a két autó látványosabban halad egymás mellett, így a nézők szempontjából is jobban követhető a pillanatnyi sorrend.

A futam autólistája sem mindennapi. A háromszoros rali-világbajnok Citroën Xsara WRC, Porsche 911 GT3 Road Challange, Renault Mégane Trophy, a korábbi években már megismert ROC Buggyk, és az idei újdonság, az Aston Martin V8 GT Rally kerül szép sorban a versenyzők alá, így különböző vezetési technikákat igénylő autókkal téphetnek ugyanazon a pályán.

A versenyen kívül azonban további autók is fellépnek, pusztán a közönség szórakoztatására. A Forma-1-világbajnok autója, a Renault F1, a 2006 WTCC győztes BMW, a Citroën 2007-es aduja a C4 WRC, és a Dakar-győztes Mitsubishi Pajero. Az eszem megáll, micsoda buli lesz. Az időket nézve lehet majd egymáshoz hasonlítgatni az autókat is. Jó móka lesz. Végül nézzük meg, kikre számíthatunk a versenyzői oldalon, és ne feledjük a dátumot. Ha minden igaz a nemzetközi sportcsatorna ismét élőben közvetíti.

Team Playstation France 1 SEBASTIEN BOURDAIS
SEBASTIEN LOEB
Team Spain JOAN " Nani " ROMA
DANIEL SORDO
Germany BERND SCHNEIDER
ARMIN SCHWARZ
Team France 2 YVAN MULLER
STEPHANE PETERHANSEL
Finland HEIKKI KOVALAINEN
MARCUS GRÖNHOLM
Scandinavia TOM KRISTENSEN
MATTIAS EKSTRÖM
F1 Racing Team Scotland DAVID COULTHARD
COLIN MCRAE
Autosport Team England JENSON BUTTON
ANDY PRIAULX
USA JIMMIE JOHNSON
TRAVIS PASTRANA