Sainz a sivatagban

2005.07.20. 14:53

Lassan megtelik rali világbajnokokkal a dakar mezőnye.

Korábban már rebesgették , hogy a ralitól tavaly visszavonult, de idén azért két versenyre pontszerzőként visszatért Carlos Sainz is beáll a kiöregedő ralisok azon sorába, akik pályafutásukat a dakaron folytatják. Mostanra annyira tuti lett, hogy a spanyol világbajnok a Volkswagen csapatához csapódott, hogy épp most esett túl első Touareg tesztjén Tunéziában.

A 26 futamgyőzelemmel büszkélkedő pilóta Jutta Kleinschmidt-el, Bruno Saby-val és Giniel de Villiersel együtt vett részt a hat napos autókipróbálásban, mellyel a 2006-os dakarra készülnek. A csapat egyébként már öt versenyt teljesített az év első felében, három győzelmet aratva.

"Különféle lengéscsillapítókat próbáltunk ki különféle rugókkal" - mondta Eduard Weidl, a csapat technikai igazgatója. "Az eredmények nagyon biztatóak, több remek beállítást is sikerült eltalálunk, amik biztosan jól jönnek majd a januári versenyen is" - tette hozzá.

Kris Nissen a csapat vezetője így beszélt az egyhetes túráról: "A versenyzőink, a mérnökeink és a szerelőink egyaránt dolgoztak reggeltől estig, és háromezer kilométeres tesztutat teljesítettek. Az összegyűjtött adatokat most kezdjük majd elemezni."

A teszt során Saby és Kleinschmidt különféle gumikat használtak. "Gumiszponzorunk a BFGoodrich öt különböző összetételű gumit szállított, így volt lehetőségünk a 45 fokos melegben kitapasztalni, hogy melyik lesz a kedvezőbb a dakaron. És természetesen az autók is tökéletesen működtek ebben a melegben."

Sainz egyébként nem véletlenül került a csapathoz. Valójában régóta foglalkoztatta a tereprali, és elmondta, úgy érzi mostanra a dakar áll a legközelebb a rali vb őskorszakához, ami neki annyira ismerős. Itt még fontos a navigáció, és a pályaismeret. "400 kilométert autóztam, és azt hiszem kezdek beilleszkedni a csapatba. Új navigátorom, Andy Schulz nem ismeretlen hiszen még a Toyotás éveimből ismerjük egymást, és nagyon jó, hogy ő van velem, hiszen kétszer megnyerte a dakart. Azt hiszem, hogy a 1992-es safari ralis győzelmemmel én is tudok némi tapasztalatot hozni, így kiegészítjük majd egymást. Természetesen egyelőre célba érni a legfontosabb, egyáltalán nem gondolunk a győzelemre."