Felesleges dolgok: árnyék 120 ezer forintért

2021.10.01. 15:56

Nem akarom outolni senki szenvedélybetegségét, tehát csak név nélkül: egy aliexpress/banggood-függő kolléga jelezte, hogy új őrült hülyeség bukkant fel, az autóesernyő. Mármint nem autós esernyő, hanem konkrétan esernyő az autó fölé. Valószínűleg nem voltam kellően résen, azt sem tudom, hogy a lábmunkán vagy szimplán az edzéshiányon múlt a gyenge védekezésem, de pár hét múlva az én asztalomon landolt a méretes csomag, benne a Lanmodo Automatic Car Umbrella Coverrel.

A teljesen felesleges kínai motyók hálás cikktémák, hiszen jól ki lehet őket röhögni, az újságírónak kevés munka, az olvasó számára a tökös beleállás jele, ha valamit elküldünk a francba, egy ilyen miatt pedig nem fog a kínai külügy egy dühös nyilatkozatban elítélni és átnevelőtáborba küldeni.

Az mindenképpen mellette szól, hogy bár az autóesernyő hülyeségnek hangzik, ez igazából elsősorban nem az eső ellen véd, hanem a naptól. Ugyanis ha kint 30 fok van, és a napon áll az autó, akkor a kocsiban fél óra múlva 50 fok lesz, másfél óra múlva pedig 60 - mármint a levegő lesz ennyi fokos, bizonyos felületek sokkal forróbbak lehetnek. Erre egyébként az emberiség két egész jó megoldást is kitalált már, az egyik az árnyékba parkolás, a másik a kétezer forintos, szélvédőhöz rakható árnyékoló - hogy mekkora kontraszt van az árban, a Lanmodo tetőernyő 400 dollár, nagyjából 120 rugó, vagy hát valamivel olcsóbban megrendelhető innen.

A show-t megcsinálja, a tetőre egy tapadókoronggal felcuppan, stabilan tart, majd távirányítóról nyitható-csukható. Jár hozzá kétféle töltő is, hálózati és szivargyújtós, hiszen akkuról megy a kis villanymotor. Érdemes a gurtnikkal kikötni, közepes szélnél már nagyon instabilnak tűnt, és éppen ez az, ami miatt a jégeső elleni védelmével szkeptikus vagyok: a jégeső viharos széllel érkezik, ami kegyetlenül megcibál egy ekkora vitorlát.

A Trip120-as komák Skodájáról is a Parkoló Parádéra lecsapó szél miatt kaptuk le, egyszerűen nem volt jó nézni sem, ahogy elkezdett feszülni. Egyszerűen nem látom a termék célközönségét, ennél csak olcsóbb és praktikusabb megoldások léteznek.

Ez így pontosan olyan, mintha valaki hegesztőpajzzsal az arcán mászkálna az utcán: napszemüvegnek túlzás, egy esetleges atomvillanásnál nem vagy vele beljebb, a szimpla feltűnősködéshez pedig túl nagy kompromisszum - épeszű ember nem csinál ilyet.

Az autóesernyő helyett vannak alternatívák, melyek az elmúlt 100 évben már bizonyítottak: a szélvédőre meg az oldalablakokra rakható árnyékoló, a műszerfal letakarása fehér ronggyal, vagy akár egy nagyon extrém opció is: kicsit távolabb parkolni, ahol van árnyék. A megspórolt 120 ezret meg költsd valami értelmesebbre.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!