A szerszámgépeknél is az USB-C lehet a jövő

2022.01.28. 15:54

Mostanra szinten minden laptopon, mobiltelefonon megtaláljuk a Type-C csatlakozót, a maximális töltési teljesítmény 100 wattnál jár, így gyakorlati akadálya nincs, hogy a szerszámgépek körében is elterjedjen a szabvány. A DeWalt most egy nagyot lépett ebben a témában.

A kisebb akkumulátoros szerszámok sokat fejlődtek az utóbbi években, mostanra gyakorlatilag kizárólag a lítium-ion technológia uralkodik a piacon, ami rugalmas tölthetőséget és tartós kapacitást jelent a korábbi, nikkeles eszközökhöz képest. A töltőcsatlakozók terén azonban még mindig várat magára az egységesítés, az egyedi csatolófelületek leginkább a gyártók érdekeit szolgálják: ha egy töltővel és aksival minden szerszámgépet lehet használni, akkor a hobbifelhasználók könnyedén megmaradnak egy márkánál, ha újabb gép vásárlására kerül sor.

Aki azonban hamar meglépi az USB-C-re váltást, az lehet, hogy pont ezért tud majd extra felhasználókat szerezni: nincs annál kényelmesebb, mint mikor egy csatlakozó tölti az összes szerszámgépet, a laptopot, a telefont, sőt, ha egy műhelyen kívüli munkavégzéskor, áram nélküli területen lemerülne a számítógép vagy a mobil, akkor a szerszámgépek aksijáról tölteni is lehet majd a kütyüket.

A Ryobi már most kínál efféle eszközt: apró, 2 Ah-s, 4 V-os akkumulátoruk már most tölthető USB-C-vel, de ez csak az apró gépekhez jó, viszont az USB-s termékcsalád vélhetően még idén bővül a magasabb feszültségű, szokásos 18-20 V-os gépekhez. Márciusban pedig érkezik a DeWalt 20 V-os megoldása is, ami már egy létező termék, 30 ezer forint körüli előzetes áron. Ez a töltő a jelenlegi DeWalt akkumulátorokra csatlakozik, van rajta egy USB-A kimenet, illetve egy USB-C ki- és bemenet. Ez utóbbi igazán érdekes benne, hiszen USB-s fej több márka akkujához is van, ha tölteni akarunk vele más eszközöket, de oda-vissza működő töltés a DeWaltnál jön elsőként.

Az USB-C leggyorsabb töltőszabványát kihasználva akár 100 W-os töltés is elérhető ezzel a módszerrel, ám sajnos a csomagolásban csak egy 65 W-os adapter található hozzá, így akinek kell a 100 W, annak az eszköz mellé még egy másik töltőfejet is kell vennie.

A megoldás legnagyobb előnye, hogy nem a régi felhasználóknak nem kell lecserélniük a jelenlegi akkumulátorparkot, a kütyü pedig kompatibilis akár az egészen nagy, 15 Ah kapacitású telepekkel is.

Ha lemaradtál arról, hogy flexelt Anti a flexével, nézd meg ezt a videót!

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!