Ez az igazi válasz az Apple M1-re: bemutatkozott az ARM-es ThinkPad X13s

2022.02.28. 17:19

Mi ez itt?

A Totalcarnál alap az autók iránti rajongás, ugyanakkor nagyon sok olyan dolog is érdekel minket, ami nem autó - az agyunkban ugyanazokat a receptorokat mozgatják meg ezek, mint egy homologizációs célból kiadott Impreza. A Totalcar TeChno rovatában a világot és az autóipart meghatározó technológiák mellett hajókról, órákról, repülőkről, kütyükről, játékokról és barkácsolásról olvashatsz, a címlap többi részét pedig továbbra is az autók és a motorok uralják, változatlan mennyiségben.

A ThinkPad laptopok hosszú évek alatt váltak a megbízhatóság szobrává, az Apple pedig az ARM-alapú M1 rendszerchippel mutatta be, merre van az irány a könnyű, hordozható gépek világában. A Lenovo most bemutatott ThinkPad X13s a Windows 11-világba hozza el az ARM-platform minden előnyét.

Egy 1,06 kilót nyomó, tehát nagyon könnyű laptopról beszélünk, ami 13,3 hüvelykes kijelzővel bír, magnézium struktúrája erős felépítést ígér, miközben akár 29 órányi videónézést tesz lehetővé egyetlen feltöltéssel, mindezt egy relatív kicsi, 49,5 Wh kapacitású akkuval.

A trükk a Qualcomm Snapdragon 8cx Gen3 rendszerchipben van, ami a mobilos téren sokat bizonyított beszállító számítógépekbe tervezett megoldása. Grafikus teljesítmény terén ez nyilván nem majd ér fel a hagyományos laptopos x86-x64 architektúrára épülő processzor és dedikált grafikai egység kombinációhoz, viszont egyre inkább kezdenek rájönni a gyártók, hogy az átlagfelhasználóknak nem ez kell, és ha egyszerűbb feladatokra keresünk számítógépet, akkor a hagyományos Intel vagy AMD megoldások gyengébbek, fogyasztásban, hőtermelésben és megbízhatóságban egyaránt.

A Snapdragon chiphez nem volt szükség semmilyen ventilátoros aktív hűtésre, a hagyományos x64 szoftverek futtatására pedig emulátorral nyílik lehetőség, amíg Windows alatt sem nyílnak majd tömegével a natív ARM-alternatívák.

A többség számára valószínűleg nem is ez lesz igazán fontos, hanem a tény, hogy a legfejlettebb Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 és mmWave-képes 5G adatkapcsolatra is képes a gép, ez utóbbi eSIM vagy akár nanoSIM segítségével valósulhat meg. Portok szempontjából két darab 3.2-es szabványú, Gen2-es USB-C került rá, de van 3,5 milliméteres jack kimenet is.

Háttérvilágításos billentyűzettel, Dolby Audio hangszórókkal, három mikrofonnal, zajszűréssel, opcionálisan akár 32 GB RAM-mal (LPDDR4X) és 1 TB-os PCIe SSD-vel szerintem ez lesz az a gép, ami nagyon komoly alternatívát nyújthat azoknak, akik az M1-vonal miatt nézegetik a Mac gépeket, de Windows 11-es környezetben érzik otthon magukat. A májusban érkező X13s nem olcsó, de tulajdonképpen kategóriájának megfelelő az árazása, Amerikában nettó 362 ezer forintnyi dollárért startol, erre államtól függően néhány százalék adó rakódik, ha pedig több memóriával és tárhellyel szeretnénk rendelni, akkor még feljebb csúszik az ár.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért keresd fel a Totalcar TeChno új Facebook-oldalát is!

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!