Pár nap múlva érkezik a világ leggyorsabb processzora

2022.03.29. 10:38

Április 5-én, egy Twitch stream keretein belül mutatkozik be teljes valójában az Intel Core i9-12900KS, ami elsősorban a játékosoknak szóló legerősebb asztali processzor lesz. Az egyértelmű világelsőség az asztali CPU-k közti órajelre értendő: 5,5 GHz az elméleti maximum, amit rövid ideig egy magon fog tudni a processzor, de az összes mag tud majd 5,2 GHz-en futni korlátozott időtartamban. Normál esetben, tartósan 3,4 GHz-en futhat majd a 8 legerősebb mag.

Mi ez itt?

A Totalcarnál alap az autók iránti rajongás, ugyanakkor nagyon sok olyan dolog is érdekel minket, ami nem autó - az agyunkban ugyanazokat a receptorokat mozgatják meg ezek, mint egy homologizációs célból kiadott Impreza. A Totalcar TeChno rovatában a világot és az autóipart meghatározó technológiák mellett hajókról, órákról, repülőkről, kütyükről, játékokról és barkácsolásról olvashatsz, a címlap többi részét pedig továbbra is az autók és a motorok uralják, változatlan mennyiségben.

Az órajel mindenképpen extrémnek nevezhető, de egyéb specifikációkban is meglepődhetünk, hol tartanak most a processzorok, a 12. generációs, Alder Lake processzor 16 valódi maggal 24 szálon tud futni, L3 cache tárolója 30 MB-os, ezért cserébe persze fogyasztása is van, 150 W (PL2), illetve 240 W (PL2).

Ahogy az a hasonló kategóriájú processzoroknál előfordul, ehhez sem tartozik gyári hűtés, mivel a gyártó vízhűtést ajánl hozzá, és nyilván nem belépőszintűt. Érdemes is lesz vigyázni rá, mivel 739 dollárt kérnek az új i9-ért, és mire Európába ér, biztos, hogy többe fog kerülni, mint 250 ezer forint.

Ezen a szinten az AMD árelőnye még mindig jelentős, a hamarosan érkező konkurens, a Ryzen 7 5800X3D ajánlott fogyasztói ára 450 dollár körül alakulhat. A teljesítmény pedig majd ki fog derülni az első összehasonlító tesztekből, de az AMD nagyot állít: szerintük a sima i9-12900K-t leüti az április 20-án érkező újdonságuk, és a leggyorsabb Intelhez is nagyon közel tudnak kerülni kihasználható játékos teljesítményben.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!