Így kerül traffipax minden ember zsebébe

2022.04.18. 09:28

Egy ideje már Magyarországon is működnek a dashcam-felvételek alapján induló feljelentések a szabálytalan autósokról, Angliában viszont ezt még tovább gondolta egy mobilos fejlesztőcsapat: a Speedcam Anywhere névre hallgató alkalmazás egy mesterséges intelligenciára építő szoftver, ami a mobilkamera felvételét használja arra, hogy megállapítsa a járművek sebességét.

A szoftver a jármű rendszáma alapján lekéri a brit nyilvántartásból, hogy pontosan milyen autó van a felvételen, ebből megtudja annak főbb méreteit, így egyéb viszonyítási pont elvileg nem is kell neki ahhoz, hogy az elhaladás sebességét meg tudja állapítani, és ha lefuttatta az elemzést, akkor azonnali lehetőséget kínál arra, hogy a felhasználó jelenthesse az esetet a hatóságok felé, videóval és minden fő adattal.

Noha a technológia adott, nehézségek még vannak. A Google először nem akarta engedélyezni a Play Áruházban a szoftvert, mivel állításuk szerint ilyen magas szintű algoritmusokkal és mesterséges intelligenciával sem lehet egy mobilkamerát pontos sebességmérésre használni, ám a fejlesztők demonstrálták a rendszer működését, így az Egyesült Királyságban már letölthető a Speedcam Anywhere. Az Apple áruházába való feltöltésre még sem jóváhagyást, sem érdemi visszajelzést nem kapott a csapat.

Az autósok sem fogadják túl nagy lelkesedéssel a programot, olyannyira, hogy a fejlesztők már nevük és arcuk elhallgatását kérik összes nyilatkozatukhoz, mert fenyegető leveleket is nagy számban kaptak. Pedig egyelőre nagy aggodalomra nincs ok: mivel egy mobilos app nem hivatalos sebességmérő, ezért ilyen felvételek alapján nem fog büntetni a brit rendőrség, ha egyéb szabálysértés nem történt.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!