Feltámadnak az SD-kártyák

2022.04.24. 12:49

2021-ben visszatértek a MacBook Pro gépekre az SD-olvasók, így ismét lett értelme egy termékkategóriának, ez pedig a fix tárhelybővítésre használható SD-kártya a gépekbe.

Mitől más egy ilyen, mint egy sima SD-kártya? Kisebb, tökéletesen belesimul a gép síkjába, és még színben is passzol hozzá, hogy észre se lehessen venni, hogy benne van. A legkisebb változat 128 GB extra tárolót ad a géphez, de akár 1 TB-s változatot is lehet belőle választani. A Transcend JetDrive Lite 330-as kártyák vízálló, ütésálló és porálló kivitelben védik meg adatainkat, és egy extra adatmentő szoftver, a RecoveRX is letölthető hozzájuk.

A NAND flash tároló 95 MB/s sebességű olvasást és 75 MB/s sebességű írást tesz lehetővé, ami nagyon lassú, akár 60-szor gyengébb ahhoz képest, amit egy új MacBook a saját SSD-jéből ki tud hozni, tehát nem minden feladatra ez lesz a legjobb, a tartós tárolásra viszont jó alternatíva lehet, ráadásul jelentősen olcsóbb is, mint az Apple-től méregdrága tárhelybővítést venni: 1 TB esetén 250 dollárba, nagyjából 86 ezer forintba kerül a kártya, és bár erre némi adó még biztosan rakódik, mire itthon is elérhető lesz, ez még mindig jobb opció, mint az Apple-nél 160 ezer forintot fizetni az 1 TB-os gyári MacBook Pro 2 TB-ra bővítéséért. Magyarországon a 256 GB-os változatot 30 ezer forint körül listázzák a webáruházak.

A JetDrive Lite 330-as kártyák nem csak az 2021-es, 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro gépekkel, hanem a régebbi, 2012 és 2015 közötti MacBook Pro Retina gépekkel is használhatók. Ilyenkor sajnálom, hogy a nulladik percben vettem meg az első M1-es MacBook Prót, amin még nincs kártyaolvasó.

Mi ez itt?

A Totalcarnál alap az autók iránti rajongás, ugyanakkor nagyon sok olyan dolog is érdekel minket, ami nem autó - az agyunkban ugyanazokat a receptorokat mozgatják meg ezek, mint egy homologizációs célból kiadott Impreza. A Totalcar TeChno rovatában a világot és az autóipart meghatározó technológiák mellett hajókról, órákról, repülőkről, kütyükről, játékokról és barkácsolásról olvashatsz, a címlap többi részét pedig továbbra is az autók és a motorok uralják, változatlan mennyiségben.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!