Hivatalos: nyugdíjba vonul az iPod-széria

2022.05.11. 15:35

Nehéz nem nagy szavakat használni, mert a 2001 óta létező iPod-család nem csak az Apple 21. századi sikereit alapozta meg összesen 450 millió eladott példánnyal, hanem egy igazi ikonná nőtte ki magát, amit tényleg mindenki ismer. 2022-ben elmondhatjuk, hogy nagyjából tíz éve teljesen elavult a hordozható zenelejátszók termékkategóriája, de az Apple sokáig kitartott, és az iPod Touch egész idáig gyártásban volt, most viszont levették a főoldalukról, és már csak a raktáron lévő példányokat lehet megvenni.

A nadrágra csíptethető, kijelző nélküli apró iPod Shuffle, a kapacitív érintőgombot és a hagyományos gombot vegyítő Click Wheel technológiával felvértezett Nano és Classic modellek, illetve később a telefon nélküli iPhone-ként értelmezhető iPod Touch vonal egyaránt nagyon emlékezetes modellcsalád, ez utóbbit tartották meg egészen mostanáig, ezzel a legolcsóbb, már iOS-t futtató okoskütyü volt, emiatt maradt némi értelme.

A készlet erejéig még lehet vásárolni az utolsó szériás iPod Touch-ból. 84 990 forintért mindössze 32 GB tárhelyet nyújt, és hardveres téren sem túl erős, egészen a 2016-ban bemutatott iPhone 7-ig nyúlik vissza, ugyanaz az A10 Bionic rendszerchip található benne, és a kialakítása is olyan, mint a régi vágású iPhone-oknak, tehát apró, 4 hüvelykes kijelző, illetve ujjlenyomat-olvasó nélküli home gomb jellemzi.

Az iPod-széria megszűnése valószínűleg nem lesz túl nagy hatással a használtpiacra, a kis zenelejátszók sorsa ugyanaz, mint nagyjából mindennek, amiből túl sokat gyártottak: a ritkább, limitált, nagy tárhelyes példányok közel bontatlan állapotban tudnak értékesek lenni, a többi viszont aligha.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!