Ezekben az országokban nagyon megbüntetnek, ha dashcamet használsz

2022.06.24. 14:05

Portugáliában még a birtoklásáért is büntethetnek, rengeteg országban nem takarhatja a látóteret, kelet felé haladva pedig az ismert közlekedési morál és a biztosítási csalások miatt szinte kötelező is menetrögzítő kamerát használni: összeszedtük, melyik országra milyen szabályok vonatkoznak, hogy senkit se érjen kellemetlen meglepetés, amikor a rendőr benéz az ablakon.

Szükség lenne egy átfogó európai szabályozásra, de amíg ez nincs meg, addig nagy általánosságokat nem lehet megfogalmazni. Magyarországon a mentrögzítő kamera egy megtűrt eszköz, sőt bizonyos esetekben akár bizonyítékként vagy fejelentéshez is lehet használni a felvételeket, viszont az interneten közzétett videókon nem lehetnek olvashatók a rendszámok és felismerhetők a személyek.

Országok, ahol a látótérbe nem takarhat semmi

Egy nagy csokor országban nincsenek a kamerákra vonatkozó tiltások, viszont a szélvédő látóterébe semmi nem takarhat be, az üvegre cuppantható telefontartók használata tilos, és a kamerákat is úgy kell elhelyezni, hogy azok semmiképpen ne zavarják a vezető kilátását, praktikusan a belső visszapillantó tükör mögé.

Ez nagyon sok szomszédos országunknál is így van, ilyen például Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia, de kicsit távolabb nézve is rengeteg helyen alapszabály: Albánia, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Málta, Moldova, Norvégia, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svédország és Törökország területén is nagyon figyelni kell erre. Hivatalosan, a műszaki kresz szerint Magyarországon sem lehetne a napellenző vonala alatt semmi utólagos extra, de a gyakorlatban nálunk ezt még kevésbé kezdték el ellenőrizni.

Változó, hogy mennyire veszik komolyan a hatóságok ezeket a szabályokat, egy időben lehetett hallani arról, hogy a felvidéki rendőrök nagyon figyelnek erre, és komolyak a büntetési tételek, de Angliából is érkeztek hasonló információk, volt, aki a kollekcióban lelógó illatosítókért nem akarta elfogadni a 100 fontos, tehát körülbelül 46 ezer forintos bírságot, majd a bíróság előtti felelése után ennek a tízszeresét fizette. De nem csak egy közúti ellenőrzésnél kerülhet bajba, aki ezt a szabályt figyelmen kívül hagyja, baleseti szituációban is megváltozhat a felelősség, ha bizonyítottan hátrányban volt a sofőr azért, mert nem látott ki hiánytalanul, és jegyzőkönyv alapján a biztosítók is megtagadhatják a fizetést. Angliában érdemes arra is figyelni, hogy az autóban ülők jogait nagyon szigorúan veszik: hangot rögzíteni tilos úgy, hogy nem figyelmeztettük erről előre az utasainkat.

Ausztriában használhatod, de a felvételekkel óvatosan!

Sokáig kérdés volt, hogy Ausztriában lehet-e bármilyen közterületre néző képrögzítőt használni, a mostani álláspont szerint a hagyományos menetrögzítő kamerák engedélyezettek, és nincs is úgy regisztrációhoz kötve a használatuk, mint a fix kameráké, viszont a felvételekkel nagyon óvatosan kell bánni, ha kikerül bármi az internetre, amin rendszám vagy személy felismerhető, az akár több 10 ezer eurós büntetést von maga után.

Szinte ugyanez a helyzet Németországban, a dashcam jellegű eszközök megtűrtek, látunk is elég sok videót a YouTube-on, amin a német autópályás végsebességteszteket próbálgatják, de itt is ugyanaz a szabály, mint a legtöbb országban, személyiségi jogokat nem sérthetünk a publikálással.

Svájc a legbonyolultabb ebben is

Videózhatsz is, meg nem is. Nincsenek konkrétan megtiltva a menetrögzítő kamerák, de hagyományos, dokumentálási célra szolgáló videó hivatalosan nem megengedett, mivel videózni akkor lehet, amikor jó okod van rá, és tájékoztattál mindenkit, aki rákerülhet a felvételre. Valószínűleg nekem gyenge a képzelőerőm, de még nem jöttem rá, hogy ezzel a szabálykörnyezettel milyen közúti szituációban lehet ennek bármi értelme.

Portugáliában elvileg nálad sem lehet

A portugál területeken konkrétan tilos a menetrögzítő kamerák használata, a kedvelt turistaközpontok környékén gyakori a razzia is, sőt hivatalosan nemcsak a szélvédőn, de nálad sem lehetne egy dashcam, és ha megtalálják, akár azért is megbüntethetnek.

Persze a gyakorlat inkább az, hogy a feltűnő helyen lévő kamerával szerelt autókat állítják meg ilyen céllal. Hasonló a helyzet Luxemburgban is, azzal a különbséggel, hogy ott biztosan nálad lehet a kamera, csak le kell vedd a szélvédőről, amíg az országban tartózkodsz.

Franciaországban csak akkor bizonyíthatsz a videókkal, ha odaadod a rendőrségnek

A franciák híresek a kirívó közlekedési szabályaikról, ilyen például, hogy a járművezetők fülében egyáltalán nem lehet fülhallgató, és az ő törvényeik miatt nézzük a legtöbb európai kamion oldalán a francia nyelvű, holtterekre figyelmeztető matricákat is, de a menetrögzítő kamerákra is van egy érdekes szabályuk. Magáncélra korlátlanul lehet használni a kamerát, de ha valaki bizonyító erőt szeretne szerezni felvételeinek, kötelező átadnia a felvételeket a rendőrségnek.

Kelet felé egyre inkább kötelező

Nem valószínű, hogy a közeljövőben túl sokan szeretnének Ukrajnába vagy Oroszországba autózni, de ezeken a területeken nagy hagyománya van a dashcam-videóknak, a biztosítóknál szinte alapvető, hogy ezeket elkérik a mérlegeléshez. Kelet felé haladva, illetve a Balkánon is gyakoriak azok a biztosítási csalások, amikor az autósokra próbálnak meg nem történt baleseteket, gázolásokat bizonyítani, úgyhogy komoly a tét, ha ilyen területeken járunk, mindenképpen érdemes kamerát használni.

Nincs nagy boszorkányüldözés

Általánosságban az európai utazásoknál leginkább arra kell figyelni, hogy a látóterünk szabad legyen. A szélvédőre cuppantott telefontartókért, lógó illatosítókért, nagy extra kijelzőkért nagyon sok országban büntetnek, de a kamera egy általánosan megtűrt dolog, amit a belső tükör mögé helyezve szinte mindenhol lehet használni.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!