A Harman mesterséges intelligenciával elemezteti a sofőrök arcát

2022.09.19. 17:52

A Samsung leányvállalata, a Harman egy olyan eszköz érkezését jelentette be, amely képes lesz folyamatosan monitorozni a sofőrök kognitív képességeit, növelni a vezetés közbeni biztonságérzetet, és csökkenteni az utazás során felmerülő stresszt.

1039744

A gyártó által Ready Care-nek elnevezett eszköz a vezető szemének aktivitását és figyelmének lankadását egyaránt méri. Előbbit egy infravörös kamera teszi lehetővé, mely valós idejű információkkal rendelkezik majd a sofőrök arckifejezéséről és szemmozgásairól, a szemhéjak helyzetéről és a pillantásokról. Utóbbi esetében a rendszer azt figyeli majd, hogy a sofőrök figyelmét mennyire vonják el más dolgok, és hogy képes-e ezekkel egy időben beavatkozásokat végezni a volán mögött.

A rendszer emellett igyekszik minimalizálni a vezetés közbeni stresszt: a szoftver kiválasztja azt az útvonalat a sofőr számára, melyen a legkevesebb feszültség fogja érni, a forgalmi dugókat és a kedvezőtlen időjárási viszonyokat is igyekszik elkerülni.

A Harman azt nem árulta el, hogy a szoftver hogyan lesz képes leolvasni a sofőrök stresszszintjét. Az viszont feltételezhető, hogy a rendszer a gépi tanulás módszerével értelmezi majd a jeleket. Ezután személyre szabott beavatkozási stratégiákat hoz létre, amelyek a járművezetőhöz és annak vezetési módjához igazodnak. Ha mondjuk a sofőr elalszik a volánnál, akkor a rendszer automatikusan bekapcsolja majd a veszélyjelzéseket, emellett fékez is.

A gyártó azt ígéri, a Ready Care egy nagymértékben testreszabható rendszer lesz, ennek ellenére azonban érdekes lesz látni, hogy a különböző márkák hogyan integrálják majd azt a modellkínálatukba.

Ilyen és ehhez hasonló tartalmakért kövesd a Totalcar TeChno Facebook-oldalát is!