Fizetős lesz az M0. Elhiggyük?

2014.12.10. 21:42 Módosítva: 2014.12.11. 08:03

A nol.hu hozta le az első olvasásra hihetetlen hírt, amit szerdán este megerősített az NFM is. Megszűnik az M0-s budapesti elkerülő általános díjmentessége.

Az NFM közleménye szűkszavú, de megerősíti a nol.hu értesülését, amely szerint nem csak az M0-s bizonyos részeiért, de a csonka körgyűrűn belül eső autópálya-szakaszokért, vagyis az M1-M7, az M3-as, az M5-ös, illetve az M6-os budapesti bevezetőiért is fizetni kellene már január elsejétől. A hír szerint személyautók számára ugyan díjmentes maradna az 1-es főút és az M5-ös közötti déli szakasz, illetve a 4-es főút és az M3 közötti keleti rész - mivel EU-s pénzből épültek, ezért nem lehet őket díjkötelessé tenni -, de kevesen élvezhetnék az ingyen pályázást, ha a bevezető szakaszok tényleg fizetőssé válnának.

Bár a tervezet szerint létrehoznak egy új, megyei matricát is, amellyel évi ötezer forintért meg lehet vásárolni egy egész megyényi sztrádahasználati jogot, mégis abszurdnak tűnik a javaslat. Ha a jelenleg is sokszor túlterhelt M0-ról és a fővárosba vezető autópályákról csak az autósok elenyésző része a párhuzamos utakra térne le a díj miatt, az is elviselhetetlen terhelést jelentene a környéken lakóknak, nem mellékesen pedig az M0-ra és a bevezetőkre épített beruházások léte is veszélybe kerülne.

Lehet ott keresni a magyarázatot, hogy a jövő évi költségvetésben eddig érthetetlen módon jelentősen megemelték a tervezett útdíjbevételt, és ezt csak így lehetne teljesíteni, de a tervezet minden épeszű logikával szembemegy. Gyanús, hogy megint hasonlóan átgondolatlan, vagy közbeszéd-tematizáló javaslatról van szó, mint néhány héttel ezelőtt az internetadó volt, ezért nem is érdemes további elemzésekbe bonyolódni. Ha valóban bevezetnék – amire kevés esélyt látok – a forgalom átterelődése sokak életét keserítené meg.