Szélvédőmosó -19 fokig? Átkúrás

2015.01.15. 17:42

Ahogy az várható volt, kaptunk mai ablakmosótesztünk miatt hideget-meleget. Nem volt tökéletes a módszerünk, ahogy azt le is írtam, mégis jelentős különbségeket láttunk a teszt során, amit elég hasznosnak éreztünk ahhoz, hogy közöljük az eredményeket. Az úgynevezett szakma visszajelzése viszont lesújtó volt. Rájöttem, hogy nem fogalmaztam elég erősen. Javítanék.

A lényeg: az ablakmosóbiznisz alapköve a fogyasztó átkúrása.

Átkúrás 1

Ha az van ráírva egy termékre, hogy -19 ºC, valójában nem azt jelenti, hogy -19 fokban lehet használni. Ez volt az egyik kritika lényege, amiről sokadik átgondolás után is csak azt tudom mondani, ha ez így van, akkor átkúrás esete áll fenn. Újra megnéztem a flakonokat, némelyikre szemérmesen ráírják, hogy a dermedéspont annyi. Ebből tíz vevőből kilenc azt szűri le, hogy eddig a hőmérsékletig használható. Márpedig -19 fokon, de még -17-en is, ahol vizsgáltuk, a legtöbb termék folyékony ugyan, de ablakmosásra alkalmatlan.

Vagyis, ha jót akar, mínusz 5-10 fok alatt ne is próbálkozzon a mínusz 20 feliratú ablakmosókkal.

Átkúrás 2

A -40-eseket pedig nem szabad hígítani, ez volt a másik szakmai kifogás. Jegyezzék meg jól. Hiába van ráírva az egyik cédulára, idézem: a flakon tartalmát hígítsa az alábbiak szerint és töltse be a gépjármű ablakmosó tartályába (majd jön a táblázat a keverési javaslatokkal), az adalékok egyensúlyába annyira bezavar a vízzel hígítás, hogy nem fair a keveréket összehasonlítani egy mínusz 20-as termékkel, állította egy szakmabeli, akivel telefonon beszéltem. Értem az indokot, a pálinkából nem lesz likőr, ha vizet keverünk hozzá, és való igaz, hogy ebbe nem gondoltam bele, de ki vagyok én, hogy okosabbnak higgyem magamat a gyártónál, aki ezt írja a flakonjára?

Egyébként összesen három mínusz 40-es termék volt a 27-ből, és azt is fontos megjegyezni, hogy az Evoxra nem írták rá, hogy hígítva is használható. Úgyhogy legyen ez a cikk egyben helyreigazítás is, az Evox 1890 forintos kétliteres adagját hiba volt az igazságosság reményében felhígítani, akkor tudja, amit tudnia kell, ha töményen használjuk.

Tanulság

Mi is azt a következtetést vontuk le, hogy legközelebb -10 környékén fogjuk tesztelni a szélvédőmosókat. De nem azért, mert azt gondoljuk, hogy egy -20-asként árult terméknek nem kellene helytállnia -20-ig. Bár most is voltak jól teljesítő versenyzők, nálunk jellemzőbb ez a hőmérséklet, és egyértelműbben ki fog derülni, ki mennyire veri át a fogyasztót.

Végezetül ide kívánkozik még, hogy tisztában vagyunk vele, mennyire összetett tudomány a szélvédőmosó-gyártás, és mi a rendelkezésünkre álló eszközökkel csak egy-két jellemzőt tudunk tesztelni. De ha egyszer mi is tanácstalanok vagyunk, hogy melyiket válasszuk, akkor kitalálunk valamit, amivel legalább a fingunk sincs, melyik jónál eggyel jobb helyzetből indulunk neki a tudatos vásárlásnak.

Az ablakmosótesztet ide kattintva találhatják meg.