2019.02.22. 06:42

Egy motoros elgázolása sokban hasonlít a Tinderkorszak előtti csajozáshoz: a siker nem adja könnyen magát, bele kell tenni az energiát.

A meglepetés ereje elengedhetetlen, ezért soha ne használj irányjelzőt. Ez azért fontos, mert így akár azt a motorost is elütheted, akit egyébként nem is láttál. De a legegyszerűbb, ha direkt nem is látod. Ebből következik, hogy a visszapillantókat legfeljebb sminkeléshez használd.

A baleset2

Ennek egyébként az ellenkezője is igaz, hiszen ha látod a tükörben a motorost, egy taktikai ablakmosással össze tudod zavarni, hogy aztán a piros lámpánál be tudj húzódni középre, nehogy elférjen a nyomorult. 

Ha a konkrét elütésre valamiért nincs mód, még sokat tehetsz a helyzet megteremtéséért. Menjél minél közelebb a felezővonalhoz,  hogy nehéz legyen megelőzni - ha jól csinálod, a motoros egy idő után elvállal valami neccesebb manővert. Sportnyelven ezt úgy mondják, hogy belehajszolod a hibába.

A csatornafedelek folyamatos kerülgetése is célravezető stratégia, de sajnos elég kiszámítható mozgás, sokkal hatékonyabb a sávon belüli teljesen céltalan és kiszámíthatatlan kóválygás - ez egyébként a telefonnyomkodás mellékhatása, úgyhogy jegyezd meg jól: kézben tartott mobillal vezess (fontos: ha ki is hangosítod a telefont, akkor is tartsd a kezedben, és úgy üvöltözz bele), de a fül és a váll közé szorítás is ígéretes. Viszont ha amatőr műkedvelőből feketeöves profi motorosgázolóvá szeretnél válni, akkor a telefont nem telefonálásra használod, hanem olvasgatásra, kommentelgetésre. Érdemes ezt a cikket is vezetés közben, mobilról olvasni.

Az eredményes motorosgázolás érdekében érdemes dohányozni vezetés közben, a csikket pedig a végén ne felejtsük el kipöckölni az ablakon. Vagy a hamu, még a csikknél is királyabb, csak akkor hamuzz ki, amikor mögötted van a motoros, addig spájzold a készletet! Sőt, lehetőleg minél több mindent dobálj ki menet közben! Vizespalackot, kajamaradékot, vagy csak időnként sercints ki egy hegyeset!

20180917 083124

Végül pedig fordítsd a motoros ellen a saját fegyverét, kezeld lazán a közlekedési szabályokat! Fordulj meg nyugodtan záróvonalon, ha áll a forgalom, hirtelen sorolj ki a buszsávba (szigorúan irányjelző és visszapillantó nélkül, ld. a cikk elején), ne tartsd be a követési távolságot és előzz balról!

A fentieket egyszerre alkalmazva a siker garantált, most ráadásul az idő is kedvez ennek a hobbinak: jön a tavasz, a kezdődő jó idő pedig előcsalja a motorosokat.