5 hely, ahova eszedbe se jusson húsvétkor autóval menni

2023.04.07. 09:04

Úristen mindmeghalunk! Itt a hosszú hétvége, április 7-én nagypéntek szolgáltatja a munkaszüneti napot, hétfőn, április 10-én pedig a húsvét. És mi történik ilyenkor? Mindenki, akinek gyereke van, kimozdulni vágyik vagy a baráti kapcsolatait ápolná, programot tervez. Ráadásul lehetőleg szabadtérit, aminek ugyan az időjárás előrejelzés csak mértékkel kedvez; ezt néhány óra napsütés felborítja, mint részeg horgász a gumicsónakot.

Lássunk tehát néhány helyszínt, ahova lehetőleg akkor se menj, ha pisztolyt szorítanak a tarkódhoz. Küzdj a végsőkig, vagy dobj be egy alternatív ötletet!

1. Dobogókő

Szinte látod magad előtt a kora tavaszi, bimbózó erdőt, ahogy a kilátó korlátjába kapaszkodva letekintesz, mint büszke gróf az uradalomra? Látod magad előtt, ahogy lilahagymás zsíros kenyeret reggelizel a családoddal, majd vidáman kirándultok egy nagyot közelben, miközben a locsolkodni vágyó félrészeg szomszédok hiába tenyerelik keresztbe otthon a csengőt? Hát, inkább felejtsd el!

A Pilisszentkereszthez tartozó Dobogókő hagyományosan a Budapestről a komfortzónán belül kimozdulni vágyók talán legkedveltebb célpontja. Tudod, hogy mi lesz? A kilátót gyakorlatilag váltóturnusban tudjátok megnézni, a büfénél ki kell állni a sort, a túraútvonalon meg kerülgetheted a többi andalgót. És húsvét hétfőn, délelőtt Szentendre felé a 11-es út maga kitömött autós végzet. Ne tedd ezt magaddal, hidd el, az élet szenvedés nélkül is értékes!

2. Hollókő

Azt hiszed, ha elhagyod Budapest közvetlen környezetét, akkor tiéd a világ? Na persze! Talán csalogató lehet a gondolat, hogy április 7-10. között rendezik a Hollókői Húsvéti Fesztivált. Pénteken kirakodóvásár, szombaton kerepelőzés, vasárnap körmenet, hétfőn meg telibe küldik a népviseletbe öltözött lányokat egy vödör hideg vízzel a felhősnek ígérkező, 10 fokos reggelen. A tömegnyomor garantált, a parkolóban meg ne is álmodj szabad helyről!

3. Normafa

Normafa? Noo-oor-mális? Ugyan már, ezt te sem gondolhattad komolyan! A Svábhegy legmagasabb pontja már a XIX. században a művészek meghatározó találkozópontja volt, akik akkor sokkal menőbb arcoknak számítottak, mint ma. És tudjuk: ahol a hús, ott döngicsélnek a legyek. De még mennyi!

Ma egy teljesen átlagos, napsütéses hétvégi napon is dugig van a Normafa. Parkolni? Ugyan már! Most pedig még rendezvény is lesz: április 9 - 10. között rendezik meg a Tavaszi Várkapu Tárogatót. Nem is értem, nem nyomasztó, hogy néhány évtizede ott még embereket kínoztak?

4. Kékestető

A Mátra lábánál felnövő gyerekként pontosan tudom, hogy miről beszélek. A Kékestető lényegében az egész húsvéti időszakban élhetetlen, de legfőképpen húsvét hétfőn. A hatvani és gyöngyösi populáció mellett a mobilizáció fejlődésével már a budapesti tömegek is Magyarország legmagasabb pontjához menekülnek az illatfelhő és a főtt sonka lengedező reflux-bárdja elől.

És tudod, hogy mi lesz még ott, a 24-es úton? Motorbaleset. Tényleg nem akarom az ördögöt a falra festeni, de a négynapos hosszú hétvége gyakorlatilag megkerülhetetlen eseménye. Persze hozzáteszem: ne legyen igazam! Tudom miről beszélek, ha jó idő lenne, szívem szerint én is oda mennék motorozni. Nyugati mércével is minőségi aszfalt, hosszú kanyargós szakasz, a közeli városokban remek kaja. És éppen ezért kerülöm el április 6-10. között. Messziről.

5. Csóványos

Az a helyzet, hogy a Börzsöny csúcsa és ékköve már rég nem a feketeöves emberkerülők utolsó mentsvára. Pedig kreatív ötletnek tűnt?

Gondoltad, hogy Királyréten leteszed a kocsit, majd jöhet a magas-taxi turistaház, a Szabó-kövek meg a Vilma-pihenő, mert 600 négyzetkilométeren úgysem lesz tömeg és szép időben egészen a Magas Tátráig el lehet látni? Haha! Mondom mi lesz: kisvasúttal hömpölygő tömeg, tumultus a kilátónál, tele parkoló Királyréten és 1500 forintos lángos. Az lesz!