Részeg vagy fiam. Üdvözlöm apádat

2007.08.08. 08:33
0 hozzászólás
Egyszer már jópofizott a Kormányszóvivői Iroda egy szavazási lehetőséggel a zéró toleranciáról. Szerencsére a helyzet nem változott, sőt most az ORFK is beszállt egy ittas vezetés elleni promócióba kampányba. Pedig vidéken még mindig az ősiség törvénye köti meg a kezüket.

Az ősiség törvénye

I. Nagy Lajos 1351. évi törvénye. Eltörölte a nemesi birtokok szabad örökítési módját, a nemesi birtokot nem szabad eladni, eladományozni, az csakis a családon belül öröklődhet a család kihalásáig, majd visszaszáll a királyra. 1848-ban eltörölték.

Nemrég kisvárosban, ott is egy távolabbi, eldugott kocsmában ért az alkohol. Nemcsak engem, a társaságot kifuvarozó sofőröket (egyiknek már parkolt egy kicsit a jogsija ittas vezetés miatt, ami szerinte marha jó vicc volt) is, így visszafelé hívtam magamnak egy taxit. Persze kiröhögtek, ment a hülyézés, ugyan mit görcsölök, mindig így szoktuk, jobban vezetek, ha iszok és hasonló bölcsességeket kellett végighallgatnom. Mielőtt az árokba sértettem volna mindenkit, barátnőm az egyenlőtlen felek közt kibontakozó konfliktust ügyesen elsimította és leléptünk.

Nem vezetek egy sör után sem, ahogy súlyos másnaposan, (ezt páran itt félreértették) de akár nagyon betegen sem. Ugyanígy nem szállok be sem idegenek, sem haverok mellé ha ittak, vagy másnaposak, vagy rosszul vannak. Gagyi kisautóba azért nem, mert ha 50-nél borul, összegabalyodva mind meghalunk, az S80-ba meg azért nem, mert a felbátorodott sofőr kezei között 200-nál nincs az a védelmi rendszer, ami megvéd a ház falától. Nem szeretnék tanúskodni egy cserbenhagyásos gázolásnál, még kevésbé falazni egy idiótának. Szeretek élni, szükségem van a jogsimra, féltem az úton keresztbedőlt, szintén részeg bringás bácsi életét és a szalagkorlátok épségét is.

a többi közlekedőt, netán az utasokat is leszarjátok

Másnap, a gyógylángos fölött azért rákérdeztem, hogy is van ez. Az életeteket, meg a többi közlekedőt, netán az utasokat is leszarjátok, ezt sem értem, de akkor mégis mi van ha megállít a rendőr?
Hát úgy, hogy nem basztatnak senkit péntek és szombat este, mert tudják, hogy mindenki piásan vezet.

Ezt rögtön felfogtam, mert ugyanitt nőttem fel és tudom, milyen kisvárosban élni. Emlékszem a mindenki mindenkit ismer-burok biztonságérzetére, meg a helyi vállalkozók és a képviselőtestület kölkeinek egyenlőbb lehetőségeire. Ahogy emlékszem az ismerős rendőrökre is, akik normálisan szóltak mindenkihez, így megtanultam én is kedvesen beszélni velük, ami ma is nagyban megkönnyíti a helyzetemet igazoltatáskor. Szabálytalankodáskor is, mert előfordul, ha a piás vezetés nem is.

A legelkényeztetettebb hülyegyerek is ki tudja számolni, hogy ez nagyon rossz üzlet.

De a mattrészeg kis és nagy pöcsök ipari méretű dodzsemezésének állami támogatása már nem jófejség. A feudális viszonyok és a körbetartozás nyomásának engedő szerv még a korruptnál is rosszabb. Ha minden kocsma előtt zsebbe gyűjtenék a húszezreseket a kóválygó kölyköktől, annak is lenne némi visszatartó ereje, tekintve, hogy a legtávolabbi kocsmából egy ezres volt a taxi. A legelkényeztetettebb hülyegyerek is ki tudja számolni, hogy ez nagyon rossz üzlet. Persze nagy a társadalmi nyomás, mindenki a hajógyári szigeten is ismert viselkedési kódexnek próbál megfelelni; bejáratnál cigiző csajoknak kocsit villant, szemez, parkol, tudatmódosít. Azt meg kevés csaj tudja, hogy a használtan, részletre vásárolt, áfavisszaigényelt Touareg az este is jól láthatóan csálé illesztési hézagaival nem lehetett többe 5 milliónál, kevés az pinamágnesnek. Ezt kéne a wannabe kurváknak tanítani, nem a járást, tudják már hova pozícionálni a terméket.

A folyamatos vegzálás mindennél eredményesebb lenne, egy kisváros három darab szórakozóhelye előtt pedig nem az emberanyag mennyiségén múlik, hanem ugyanannak a döntésén, aki a fegyverszünetet is kihirdette. De míg sógor és koma együtt szalonnázik, fognak még másik szülinapi ajándék A6-ost teltházzal, tetővel előre házfalnak csapni. Vagy a rendőr gyerekét/feleségét/anyját fogják egy szombat éjjel imbolygó terepjáróval kilapítani? Akkor majd változik valami?

A Darwin-díj addig is komoly elismerést jelent az összes piás sofőrnek, aki haláláig úgyse vitte semmire.