Lejárt a szavatosságom

2007.05.09. 07:29
0 hozzászólás

Legfrissebb élményünk a jogosítvány hosszabbításával adódott. Ami nehézkes, lassú, ha lejárt, köztes megoldás nincs. Nézze meg az érvényességét, nehogy ön is törvényen kívüli legyen egy hónapig.

Kellemes ebéd a rokonságnál, majd a jóllakottság kábasága után beszélgetés indul a napi dolgokról. A politikusok örökös civódása unalmas, a futball már rég nem érdekel senkit, előkerül hát egy friss bosszúság. Barátnőm édesapja pedáns ember, számon tartja hivatali teendőit. Időben észlelte, hogy másfél hét múlva lejár a jogosítványa. Vagyis az nem, tessék csak megnézni a kártya alakú vezetői engedélyt, abban a 4(b). pont az "érvényességi idő". A hátoldalon viszont van egy olyan, hogy a "kategória érvényessége", a 11-sel jelzett oszlopa a táblázatnak.

Ez a kettő nem stimmel. Az elején az okmány érvényességi idejét látjuk, vagyis addig helyettesíthetjük vele a személyi igazolványt. Hátra viszont az egészségi alkalmasság különféleképpen korlátozott* lejárati idejét írták, és ha ez lejárt, vége, attól a naptól kezdve csak a következőket vezethetjük, "bármely nemzetközi kategóriában megszerzett vizsga alapján: - segédmotoros kerékpár; - lassú jármű és pótkocsija; - kerti traktor; - állati erővel vont jármű.

Tehát 10 nap múlva lejár, tudjuk, értjük, a hátoldalit kell nézni, ha szamárkordén, mopeden kívül mást is vezetünk, vagy nem csak erszényünk dísze a kis kártya. Irány tehát az okmányiroda. Leghamarabbi időpont 23. hétfő.
- De hát hamarabb lejár, tetszik látni, ugye?
- Látom, igen. Miért most jön, nem igaz, hogy ilyen könnyelműek!? - háborodik fel az ügyintéző.
- - - Miért, mikor kellett volna jönnöm? Hivatásos jogosítvány eleve 3 évig érvényes, 4.000,- Ft, még ezt is rövidítsem hónapokkal?

a hatósági személy jóindulata dönti el, fizetünk vagy futni hagy

Hiába. Isten malmai lassan őrölnek, a hivatali ügyintézés tempója is ehhez igazodik. Nehogy azt higgyük, minden rendben van, ha a régi jogsival, érvényes személyivel vagy útlevéllel, ha van, lakcímkártyával, a négyezer forint befizetését igazoló csekkel és a friss orvosi igazolással sorra kerültünk. Onnantól a jelenlegi állás szerint további 3-4 hét, mire elkészül az új vezetői engedély, amelyet a kívánt lakcímre postáznak vagy az okmányirodába is kérhetjük. Ha még érvényes a jogosítvány, visszaadják, hadd használjuk lejáratig. Ha viszont elkéstünk, a helyszínen elkobozzák, kapunk helyette két A4-es papírt, amiről az derül ki, hogy ott voltunk, kérelmeztük, és reménykedhetünk, ha másban nem is, az égi igazságszolgáltatásban biztosan.

Az orvos két vizsgálati jegyzőkönyvet ad, azzal, hogy a fenti sajtpapírral és a megmaradt másodikkal igazoljuk, valójában alkalmasak vagyunk, csak ezt nem tudjuk bizonyítani. Ugyanis a kettő együtt sem jogosít a megszerzett kategóriás jármű vezetésére (az okmányiroda portálján ezt nagy betűkkel hirdetik). Rendőri ellenőrzésnél a hatósági személy jóindulata dönti el, fizetünk vagy futni hagy. Abba bele sem merek gondolni, egy esetleges balesetnél mit szól ahhoz a biztosító, hogy nem volt érvényes jogosítványunk.

Nincs jogszabály kiskapu nélkül. A 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet 22. §-a: "rendkívül indokolt esetben - így különösen halaszthatatlan külföldre utazás esetén -, amennyiben a vezetői engedély cseréjére, pótlására irányuló kérelmet a Hivatalnál (pontos neve, a kafkai hagyományokat követve: Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala) nyújtották be, a vezetői engedély soron kívül kiadható". Nem mertem kipróbálni, be lehet-e pofátlankodni valamilyen kitalált ürüggyel.

Leperkálom a hatezret, még éppen tíz évet kapok érte.

Egyébként bármely okmányiroda (saját lakhelyi, más lakhelyi, központi) köteles kezelni igényünket. Ne törődjünk tehát bele, ha helyben a jövő hónap közepén tudnak fogadni, rajta, csak van kevésbé zsúfolt vagy kevésbé henye kirendeltség. Ehhez képest nem hivatásos jogosítványnál csak a választott háziorvos, hivatásosnál pedig az erre kijelölt rendelőintézet az illetékes. Ja, nekem is lejárt. Ez akkor bukott ki, amikor dühöngve ecsetelte barátnőm édesapja a kalandjait. Megnéztem, március 29-én még jogosan vezettem, utána kívül vagyok a törvényen. Meg sem próbáltam a körzeti okmányirodát, akkor talán júniusban kerül a kezembe az értékes kis kártya.

Elrohantam a következő munkanap a körzeti rendelőbe. Kiderült, hogy délelőtt rendelt a háziorvosom. Nincs veszítenivalóm, azonnal döntök, új doktorba helyezem a bizalmam. 5 perc adminisztráció a kevés kuncsafttal rendelkező bácsinál (megkérdezi a dátum láttán, mennyibe került, hogy eszembe juttatták?), és már mérik a vérnyomásom, állítanak a szemvizsgálathoz. Leperkálom a hatezret, még éppen tíz évet kapok érte. Másnap munka után rongyolok a Lurdyban lévő kirendeltségre. Ott nem lehet előre bejelentkezni, csak aznapra vállalnak. Délután ötkor (nyitva nyolcig) ajtón nagy tábla: "a mai napra az időpont elfogyott". Kérdezem a biztonsági őrt, mikorra kell jönni, hogy aznap sorra kerüljek? Negyed tízre, javasolja. Tízkor nyitnak. Arról lebeszélnek, hogy hétvégén menjek. Pedig nyitva vannak, de még korábban kezdődik a tülekedés.

korábbi kéthetes időpontról 3-4-re nőtt a gyártás határideje

Persze ott vagyok hajnalban, szerencsém van. Mármint abban, hogy bemehetek egy órácska után, ahol is közlik, hogy áll a rendszer. Azért visszajöhetek délután, hátha. Igen, működik, 10 perc az egész, ehhez képest félóránként adnak időpontot. Nem is jó a kapkodás, a megfeszített munkatempó, attól csak stresszesek lennének az ügyintézők. Sajnálkozva közlik, hogy a korábbi kéthetes időpontról 3-4-re nőtt a gyártás határideje. Elcsigázottan beletörődök. 18 napja történt, ha minden jól megy, jövő héten lesz jogosítványom. Még mindig hamarabb, mint a procedúrát időben, két héttel korábban elkezdő apósnak. De ez nem tölt el örömmel.

*Egyéb érdekességek, a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet magyarázata a közérthetőségért ( forrás)

A vezetői engedély érvényessége

A vezetői engedély a kiállításától számított 10 évig, 70 év felett határidő nélkül igazolja a személyazonosságot, de ez nem jelenti azt, hogy ennek birtokában vezethetünk is.

az egészségi alkalmasság meghosszabbítását a vizsgálatot végző orvos már nem jegyezheti be

Az orvosi vizsgálat esedékes: (a 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet alapján) az 1. alkalmassági csoportba tartozó közúti járművezetők közül az, aki a 1. 40. életévét még nem töltötte be, 10 évenként; 2. 40. életévét betöltötte, de a 60. életévét még nem, 5 évenként; 3. 60. életévét betöltötte, de a 70. életévét még nem, 3 évenként; 4. 70. életévét betöltötte, 2 évenként.

2003. január 1-től a jogosítványba az egészségi alkalmasság meghosszabbítását a vizsgálatot végző orvos már nem jegyezheti be. Az orvosi érvényesség hosszabbítása minden esetben a korábbi jogosítvány cseréjével érvényesíthető. A vizsgálatot végző orvos kiállítja az egészségügyi alkalmasságot igazoló orvosi véleményt, melyet az eljárás során le kell adni. Továbbá szükséges még: - illeték (alapesetben: 4.000,- Ft; 62. év felett: 1.500,- Ft) befizetését igazoló postai feladóvevény; - "Nyilatkozat" nyomtatvány (az ügyintéző bocsátja rendelkezésére).

Ha ez is kevés, böngéssze bátran a rendeletet .