Még egy parkolásos sztori

2007.07.11. 11:34
0 hozzászólás
Kari kolléga a minap a Centrum Parkoló Kft-vel szerzett élményével örvendeztetett meg bennünket. Én most egy másik fővárosi parkolási céget állítanék pellengérre, ha megengedik.

Már el is adtam valamikor múlt nyáron azt a dízel Tipót, amellyel tavaly márciusban a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. szerint "a mellékletben felsorolt helyszíneken és időpontokban díjfizetés nélkül parkoltak". Az idén február 16-án kelt levélhez csapott csekk szerint 4590 forintot kéne fizetnem: ennyi a parkolási díj és a pótdíj összege. Érdekelne bár, de most ne firtassuk, miért tartott majd egy évig a társaságnak, hogy kiküldje. Biztos vígan csörgedezik az automatákból a forint, ha a cégnek ennyire ráér behajtani kintlévőségeit.

Jól emlékeztem az esetre. A Váci úton, egy irodaház aljában üzemelő menza előtti parkolóban büntették meg szegény ártatlan Tipómat. Gyakran járunk ide ebédelni a kollégákkal, mikor kinek az autójával. És mindig veszünk jegyet. Ezúttal is vettünk, meg is lepődtem, amikor jóllakott hasamat simogatva váratlanul megpillantottam a szélvédőn a Mikulás-csomagot. Ráadásul a jegy a helyén is volt, a műszerfal tetején. A jegyzőkönyvezett időpont gyakorlatilag pont az érvényességi időtartam közepére esik.

Egy korábbi esetem a Centrummal

Pár éve feleségem Twingójával parkoltunk egyszer jegy nélkül a Centrum Parkolási Társaság szerint. Az bonyolultabb ügy volt, viszont egyszerűbben vége lett. A parkolóőr a büntiszacsit betömködte a motorháztető alá, ahol csak napokkal később találtam meg, viszont addigra már kidobtam a jegyet - mert akkor is vettem, mindig veszek, birka vagyok. A problémát az okozta, hogy a Twingo kis belterében a becsapott ajtó nagy vihart kavar, ami könnyen lesodorja a jegyet a műszerfalról. Ezért én gyakran tettem a kocsi ülésére a cetlit. Ami, ahogy levelemben írtam is a Centrumnak, egy, a szélvédő mögötti, jól látható hely. Tehát ha ideteszem a jegyet, ahogy a parkolójegyen is írják, nem követek el szabálysértést. Ők nem válaszoltak, én nem érdeklődtem tovább - remélem végleg ennyiben maradtunk.

Nahát, mondok, ennek a fele se tréfa, azzal jól hozzá is fénymásoltam a jegyet a kapott levélhez, ráírtam, hogy "Kedves Böp! Volt jegyem, meg is van, üdv: Rácz Tamás". A papírt február 22-én, tehát kevesebb, mint egy héttel a BÖP levelének kézhezvétele után elfaxoltam a parkolási társaságnak; istenem, csak kisebb vagyok, mint egy egész Kft., hát gyorsabban reagálok. A fax nyugtáját elraktam a többi papír mellé a piros zacsiba, gondoltam, az ügyet lezárhatjuk.

De nem. Május 18-án kaptam egy újabb levelet. Ebben az ügyfélszolgálat vezetője kedvesen tájékoztat arról, hogy is kell parkolójegyet venni, hova is kell tenni azt. Aztán jön a hideg zuhany, idézem: "A pótdíjfizetési felszólítás kiállításakor készült fényképfelvételek alapján megállapítottuk, hogy Ön a 19/2005. (IV.22.) Fővárosi Közgyűlési rendeletben leírtakat nem tartotta be, ezért az utólagosan bemutatott parkolójegyét elfogadni nem tudjuk."

Mellékeltek is egy kinyomtatott fotót, hát ez alapján én sem tudnám elfogadni az állítást, hogy bármi is van a csillogó, beégett szélvédő mögött. Sőt, még a kormány és az ülések létezésében sem lehetnék biztos, ha nem az én egykori autóm lenne rajta, s benne az én parkolójegyem, amit bizony beraktam a műszerfalra.

De ami még rémisztőbb: hiába őriztem meg a fecnit, az a BÖP szerint immár nem bizonyítéka önmagának. A levél még kedvesen figyelmembe ajánl egy új szolgáltatást, az SMS-ben való parkolási díj-fizetést, állítólag ezzel elkerülhetők a hasonló helyzetek. Hát nem tudom, arról a cégtől, ami papírcetlikkel sem boldogul, nehezen hiszem el, hogy majd nem követ el bakikat az elektronikus adatkezelésben, de mindegy.

A levél szerint tíz napom lett volna rendezni a "felszólításban kért összeget", utána bírósági eljárást kezdeményeznek ellenem - ez tehát már nyilván meg is indult. Hiszen azt nem feltételezem, hogy csak úgy súlytalanul ijesztgetne egy közfeladatot ellátó kft. Jöjjön hát az a bírósági eljárás, állok elébe. Kíváncsi vagyok, hogy a beégett fotó mit ér a fizikai valójában tündöklő parkolójegy, no meg három tanúm, feddhetetlen, köztiszteleben álló kollégáim ellen, akikkel már akkor, tavaly márciusban ott röhögtünk a BÖP alkalmatlanságán.