Roverhűtés, kerékcsavar, Alfa 155

2000.09.14. 14:28

Rover 213-asom (89-es évjárat) már másfél éve hűséges társam, mostanában azonban kissé mohó, túl sokat iszik. Szerencsére nem benzinből, hanem a hűtővizet kedveli.

Rover 213-asom (89-es évjárat) már másfél éve hűséges társam, mostanában azonban kissé mohó, túl sokat iszik. Szerencsére nem benzinből, hanem a hűtővizet kedveli. Ezer kilóméterenként 1-2 litert fogyaszt. A csöveket, bilincseket, hűtőt már tüzetesen átnéztük, nem szivárog, nem lyukas. A vizet megálláskor "prüszköli ki" az autó a tágulási tartályon keresztül; ez azért is meglepő számomra, mert a hűtővíz egyáltalán nem forró, még hosszabb (200-300 km-es) folyamatos haladás, vagy belvárosi poroszkálás után sem. Nekem kicsit misztikus, remélem Önök hasznosítható magyarázattal szolgálnak a jelenségre.

A hűtő tetejétől a kiegyenlítő tartályhoz jövő kb. ujjnyi vastag cső, vagy annak csonkja a hűtőben lehet eldugulva, egyszerűen belefújással javítható. Vagy a hűtősapkában a nyomástartó szelep ment tönkre, a tünetek ilyesmire utalnak.

Tisztel Doktor Úr! Daewoo Lanos autómat defekt miatt gumishoz vittem. A javítás után - a kerék felszerelése közben - a szerelő közölte, hogy valahol valamikor rosszul és erőltetve csavarták vissza a négy kerékrögzítő csavar közül hármat. A csavarokon a menetek elnyíródását és kopását magam is láttam. Ezek után a szerelő egy belső menetvágóval a kerékagyban mind a négy furatot "újrametszette", azaz a menetvágót óvatosan behajtotta. Ezek után a kereket visszacsavarozta, mondván, hogy minden rendben. Megbízhatom-e ebben a "javításban"? Nem szeretném, ha az autópályán az egyik kerekem...

A kerékcsavarok rendszerint puhább anyagból készülnek, mint az agy, épp azért, hogy pl. a fentihez hasonló esetben kisebb legyen a kár. Mindenképpen a csavarok cseréjét ajánlom, lehetőleg gyári, és nem utángyártott csavarokra. Illetve a Nyugaton készült utángyártott csavarok jók, inkább csak a magyar kisipari daraboktól óvnék mindenkit.

Van egy hőn szeretett Alfa 155TS 2.0-m. (96-os) A hétvégén Ausztriában voltam. Vasárnap este leparkoltam, majd hétfô reggel nem indult a kocsi.
- A benzin nem fogyott ki,
- Nem mentem vele esôben ill sáros úton,
- A riasztót kikapcsoltam, nem indul,
- Az akku rendben van,
- Az indítómotor köszörül, de nem kap benzint szerintem.
- A benzinszűrôt 1 hete cserélték szakszervízben.

Nagyjából ennyit tudnék mondani. Még nem sikerült szervízbe vontatnom. Ha esetleg valami hasznos infot tud valaki akár mostanra vagy a jövôre nézve, akkor szívesen veszem.

Néz meg a biztosítékokat, próbáld meg a reléket átmozgatni. Ha ez nem segít, nem szabad javítgatni, mert valószínűleg komputer jelez vélt vagy valós hibát.
Vagy valami csoda van a motorban. Szakszervíz - más megoldás nincs.
Illetve nem tudom, mennyi kilométer van az autóban, de elképzelhető, hogy a vezérműszíj szállt el. Annak viszont olyan a hangja, mintha gyertya se lenne a motorban.


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.