Furcsa hang az Astrában

2013.06.19. 13:18

Kedves Doktor úr,

Kb 1 hónapja egy érdekes hangra lettem figyelmes, amikor a kupplungot csúsztatom. kinyomott illetve felelnegdett kupplungnál nincs ez a hang, csak akkor, amikor eléri a csúsztatási pontot. Egy 2008-as dízel H Astraról van szó, amiben 156 000 km van. 3 helyen érdeklődtem eddig. A megszokott szerelőmnél, ahova a család évek óta hordja a kocsikat. Ő azt mondta, hogy ez kinyomócsapágy csere + kupplungszett. Márkaszervíz kapásból a lendekerékre tippel, de akkor tudják pontosan ha szétszedik. Egy autómesteres szervíz meg meg sem hallgatta semmi és egyből mindent cserélni akar, mert dízel. Egy lendkerék tönkre mehet ennyi idő után? Szerelő állítás szerint 80% az esélye, hogy cserére szorul. A megszokott szerelő szerint elég, ha csak a kinyomócsapágy illetve a kupplung szett van kicserélve, de a másik 2 válasz elbizonytalanított és nem tudom, hogy most mi lehet a pontos hiba oka. Lenne ötlete, hogy mi lehet a pontos hiba?

Válaszát előre is köszönöm

Kedves Érdeklődő!

Én nem hallom a hangot, tehát nincs könnyű dolgom. Valószínűleg tényleg a kinyomócsapágy lehet a forrása, vagy legalábbis valami a kuplung körül.

A kuplungszettet feltétlen kompletten illik cserélni, ettől maximum akkor illik eltérni, ha szivárgás miatt kell cserélni a hidraulikus kinyomócsapágyat.

A kettőstömegű lendkerék más kérdés. Nem gyakori az, hogy ilyen kevés futás után gond legyen vele, de ez a kuplungra is igaz, tehát pont ugyanannyi esélye van, hogy a lendkerék cserére szorul majd.

A bevett szokás ilyenkor az, hogy a csere idejére az autó mellett van a lendkerék is, hiszen ha szétszedés után kiderül, hogy cserélni kell, lehet futni a boltba, ahol esetleg nincs is polcon, rendelni kell - az autó meg addig áll, hiszen kinek volna kedve duplán fizetni a szerelő munkadíját.

Ha meg nincs szükség a lendkerékre, a javítás után vissza kell vinni az üzletbe - a jelen piaci helyzetben nem nagyon van olyan autósbolt, aki megengedhetné magának, hogy ilyenkor nem veszi vissza öntől, ha ezt előzetesen megbeszélte. Természetesen tiszta, eredeti csomagolásban.

Üdvözlettel:

Autódoktor