Regisztrációs matrica hiánya és következményei

2009.04.23. 15:28

Tisztelt Autójogász!

A mai napon a regisztrációs matrica hiánya miatt elvették autóm forgalmi engedélyét. Külföldről behozott személyautóról van szó, amely 2006 tavaszától van a tulajdonomban. A regisztrációs adó is be lett fizetve, azóta már kétszer volt műszaki vizsgán, és fogalmam sem volt róla, hogy ilyen matricával rendelkeznem kell. Éppen parkolni készültem, amikor három arra sétáló rendőr lecsapott rám! Megjegyzem: külföldről az első tulajdonostól vásároltuk, mi vagyunk az autó második tulajdonosai, minden papírja tiszta és rendezett, egyáltalán nem lopott autó, és kifejezetten egy használt autók adásvételével foglalkozó kft.-től vásároltuk, akik ma is hivatalosan működnek. Sőt, az első vizsgánál mi is személyesen ott voltunk, akkor senki sem közölte velünk, hogy ilyen matricára szükség van! Milyen büntetésre számíthatok? Ki hibázott? Kit terhel a felelősség és az esetleges további anyagi büntetés? Tévedhetett az, aki forgalomba helyezte és kiadta a rendszámot?

Nagyon sürgősen várom mielőbbi szíves válaszát!

Előre is köszönettel:

Levélíró

Tisztelt Levélíró!

A 2004. május 1-jét követően kiadott új típusú rendszámtáblához tartozó regisztrációs matrica a személygépjárműnek a járműnyilvántartásba történő felvételét és a hatósági jelzés valódiságát igazolja. A regisztrációs matricát az új típusú rendszámtábla kiadásával egyidejűleg a közlekedési igazgatási hatóság adja ki, az új típusú rendszámtábla e nélkül érvénytelen. A regisztrációs matricát a jármű első szélvédőjén belülről − kívülről jól látható módon − a jobb alsó sarokban kell elhelyezni.

Hát tényleg egy vicc, hogy ezt eddig egy hatóság sem vette észre, de mint tulajdonost, Önt terheli a felelősség azért, hogy nincs ilyen matricája, és emiatt érvénytelen a rendszáma. (Persze azért mégis érdemes elmenni a forgalomba helyező okmányirodába, és a felmatricázás körülményeit megérdeklődni, hátha kiderül valami megnyugtató, de erre elég kicsi az esély.) A szabály az, hogy ilyenkor a forgalmi engedélyt köteles a rendőr elvenni, az autót át kell rendszámozni, és szabálysértési bírságot is fognak fizettetni Önnel, amely 30 ezer Ft-ig terjedhet.

Tisztelettel:

Dr. Koszoru István