Leütötte a kezemet, majd továbbment

2013.04.23. 10:22

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Kicsit furcsa, hogy kerékpárosként fordulok önökhöz, de ma reggel a Bartók Béla úton (Gellért tér, Móricz Zsigmond közötti szakaszon) egy autós a jobb tükrével megütötte a bal kezemet, emiatt menet közben többször nekiestem az autónak, majd miután elhajtott mellőlem majdnem elestem a sávban. Végül nem esett nagyobb bajom, mint a bal kezemen némi horzsolás. Az autós nem állt meg, de a rendszemtábláját és a típusát megjegyeztem. (Egy pirosnál utolértem és láttam, hogy a jobb tükre ragasztószalaggal eszkábált.)

Az volna a kérdésem, hogy van-e értelme, vagy el tudnék-e érni bármit, ha hivatalos útra terelném az ügyet?

Válaszukat előre is köszönöm!

Gergely

Kedves Gergely!

A jövőbeli balesetek megelőzés érdekében mindenképpen figyelmeztetni kellene az autóst. Ezt egyszerűbb lett volna a piros lámpánál megtennie. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy figyelmetlenség miatt az egészből semmit nem vett észre. Más kérdés, ha szándékosan követte el a cselekményét. Ezt az eset összes körülményének megvizsgálása során lehetne kideríteni. Az autós magatartásának legsúlyosabb minősítése a Btk. 186.§. szerint minősülő közúti veszélyeztetés bűntette lehet, amely 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha hivatalos útra kívánja terelni az esetet, számolnia kell az eljárás elhúzódására, tanú kihallgatásra és akár helyszíni bizonyítás felvételére.

Üdvözlettel:

Autójogász

dr. Lenkei Balázs

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.