Durva szabálytalanságot videóztam, hogyan küldhetem el a rendőrségnek?

2020.08.18. 10:22

das header

Tisztelt Autójogász,

Budapesten a Dagály fürdőnél haladva voltam a szemtanúja, amint egy Mercedes kisbusz a gyalogátkelőhelyhez másodikként érkezve, a másodpercek óta neki piros lámpa ellenére az előtte haladó mögül kivág, és átdönget a piroson, majdnem elsodorva a szabályosan áthaladó bicikliseket és gyalogosokat.

Az esetről a gépkocsim fedélzeti kamerája jó felvételt készített, a rendszám, időpont tökéletesen látszik.

Szerettem volna ezt elektronikusan elküldeni a rendőrségnek, hogy vizsgálják ki az esetet, mert véleményem szerint ez nagyon súlyos szabályszegés volt.

Sajnos akárhogy böngészek, nem akadok rá a megfelelő oldalra ahol ilyen bejelentést lehet tenni (túl vagyok a police.hu-n és a magyarország.hu-n).

Kérem, ha tudja, mondja meg hová küldhetem el a videót?

Köszönettel,

Z

Kedves Z!

A leírt tényállás alapján többféle szabálysértési és közigazgatási szabályszegés is megállapíthatónak tűnik. Persze nem önnek kell ezeket pontosan minősítenie, hanem majd a rendőrségnek. A https://ugyintezes.police.hu oldalon valóban úgy tűnik, hogy nincs kifejezetten az ilyen eljárásra kialakított kezelőfelület. Létezik ugyanakkor feljelentés tételi lehetőség bűncselekményekre vonatkozóan ezen a felületen. Véleményem szerint akár itt is elindítható az eljárás ügyfélkapu regisztráció megléte esetén. Ezen kívül ön a feljelentését megteheti szóban bármelyik rendőrkapitányságon, elküldheti fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott elektronikus dokumentumban és postai úton is a rendőrségnek.

A beadványában írja meg az elkövetésről ismert adatokat (időpont, helyszín, rendszám, gépjármű gyártmánya, típusa, ismert tanúk adatai). A feljelentésben utaljon arra, hogy a cselekményről készült felvétel a rendelkezésére áll, és azt kész rendelkezésre bocsátani vagy bemutatni.

Sajnos előfordulhat, hogy a felelősségrevonás akadályba ütközik. Büntető- és szabálysértési eljárásban ugyanis csak annak a felelősségét lehet megállapítani, akiről bizonyítható a szabályszegés elkövetése. Ha a felvételről nem derül ki a sofőr személye (amit valószínűsítek), akkor nem biztos, hogy fény derül az elkövető személyére. A közigazgatási eljárásban pedig meghatározott szabályszegések esetén (pl. a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire vonatkozó szabályok megszegése) csak külön jogszabálynak megfelelő készülékkel készített felvétel alapján indítható meg az eljárás.

Üdvözlettel:

Autójogász

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.