Michelin helyett Nokiant?

2011.06.29. 15:11

Hello Gumidoki!

Tanácsát szeretném kérni nyári gumivásárláshoz. Peugeot Expert gumimérete 205/65R15. Gyári Michelin gumival nagyon meg vagyok elégedve, 130 ezer km-t ment el, és kb 4 mm-nél tart most, de 5évesek, nem szeretném már sokáig húzni. Mivel az autó összsúly nem haladja meg a 2.5 t-át, ezért ha jól számoltam a 94-es súlyindex is elég. Szívem szerint hűségből maradnék a Michelin guminál, de az ADAC és egyéb teszteket olvasgatva felfigyeltem a Nokian H gumijára. Mindenhol istenítik. No meg persze 7-8 ezer forinttal olcsóbb is az Energy Saver-nél. A dilemmámat nehezíti, hogy egy a Michelin-nél dolgozó ismerősöm mondta, hogy ő se érti miért, de az új autókra szerelt gyári gumik sokkal többet elfutnak, mint a később vásároltak. És akkor már ugye mindjárt nem 130 ezer km...

Ön melyiket tartja ár/érték arányban jobbnak? Vagy milyen egyéb gumit javasolna? Jellemzően nem sok súllyal megyek, viszonylag sportosan. Amennyiben alsóbb kategóriában tud valamilyen jó minőségű, megjelenésű gumit, arra is vevő lennék! Eljátszottam a gondolattal, hogy lehet inkább egy 215/60R15-öt vennék rá. Mi erről a véleménye? Fogyasztás hogyan alakulna?

Segítségét ismét köszönöm!
Bálint

Kedves Bálint,

Először is én a gyári méreten nem változtatnék. A szélesebb abroncs növelné a fogyasztást, jobban terhelné a futóművet és biztos, hogy nyomába sem érne futásteljesítményben a gyári gumiknak. Szóval maradjon az a 205/65 R15 szerintem. A Nokian H mintázat valóban nem rossz gumi, sőt! Pláne, ha sportosabb viselkedésről van szó. Viszont futásteljesítményben biztos vagyok benne, hogy rendesen alulmaradna az Energy Saver-rel szemben. El kéne tehát döntenie, hogy melyik irányban indul, a sportos karakter, avagy a "spórolás" a fontosabb, a kettő együtt nem megy... Ami pedig az abroncs súlyindexét illeti, nem szabad az autó specifikációjában megadott alá menni. Az is tény, hogy az erősített (99-es LI) oldalfalú abroncs tovább fogja bírni. Tehát van itt átgondolnivaló bőven. Ha ezeket a kérdéseket megválaszolja magának, szerintem ki is alakul, hogy melyik abroncs felé kell elindulnia. Ha mégis maradnak további kételyek, szívesen segítek a továbbiakban is!

Üdv,
Gumidoki