Féljünk a kínai gumitól?

2020.07.18. 07:33

Kedves gumidoktor!

Nemrég vásároltam egy 2016-os Volvo s60 D4-est. Az autóval meg vagyok elégedve, viszont a telepen, ahol vettem felszereltek rá 4 vadiúj Rotalla Setula 235/40/19 nyári gumit. A nepper szerint ezek is remek gumik az első pár évben, csak hamarabb elhasználódnak... de én azért szkeptikus vagyok velük.

A kérdésem: Mennyire siessek a cseréjükkel? Használjam nyugodtan egy-két szezont vagy inkább minél előbb cseréljem le valami épkézláb szettre? Évente kb 40 ezer kilométert vezetek, legtöbbet közúton, autópályán ritkábban, városban alig.

Üdv: Dani

Kedves Dani,

A kínai márkák között is akadnak meglepően használható - nyári - darabok. Minél kevésbé "használja" az ember a gumit és főleg városban mozog az autó, annál inkább igaz ez. Téli gumiknál rosszabb a helyzet, ott hamarabb elvéreznek a vacak termékek. Nyáriban is főleg a vizes útfelület hozza ki egy abroncs gyengeségét. Meg persze a rendellenes kopások, gyors elhasználódás jellemzőek még.

Én azt gondolom, hogy ha már így alakult, ne dobja le azonnal ezeket a Rotallákat, adjon nekik egy esélyt! Óvatosan tapasztalja meg a határokat vele, ahogy írtam, főleg vizes úton és az is bekövetkezhet, hogy az ön felhasználási módjára beválik. Ha meg nagyon nem tud vele együtt élni, még mindig dönthet a csere mellett. Ha tud menni vele 1-2 évet az is nyereség, mert az ilyen gumit, ha már szerelve és használva volt, így is, úgy is töredék áron tudja csak értékesíteni.

Üdv, Gumidoki