Mi a sorrend a felszerelésénél?

2020.12.01. 09:47

Tisztelt Gumidoktor!

Aszimmetrikus nyári gumi (kerék) helyes felszerelése a kérdésem. Új szerelőműhelybe vittem az autót, ahol felhívták a figyelmem, hogy tavasszal rossz sorrendben tették fel a nyári gumikat az autóra. A sorrend a következő volt: a bal elsőt a jobb hátsóra, a jobb elsőt a bal hátsóra, a bal hátsót a jobb elsőre, a jobb hátsót a bal elsőre.

Eddig én nem követtem ezeket, mert nem is értek hozzá és mert bízom a szakemberekben. Helyesen jártak el a szerelők vagy van szabály a gumik felszerelésére, és ha van, kérem írják meg, mi az, hogy ezután se legyen gond ez nekem.

Üdvözlettel: Beatrix

Kedves Beatrix,

A legegyszerűbb és legnépszerűbb kerékforgatás a kiegyensúlyozottabb kopás érdekében az, ha időnként az első tengely és a hátsó tengely kerekeit oldalanként megcserélik. Ez a módszer aszimmetrikus és forgásirányos mintázat-kialakításnál is működik.

Aszimmetrikus mintázatnál viszont az is beválik, amit az ön kerekeivel "követtek el", mert ezeknek a mintáknak nincs kötött forgásiránya. A mai, modern gyártástechnológiával készült abroncsoknál pedig nem gond, ha időnként megváltoztatjuk a forgásirányt, ez ma már nem okozhat semmiféle anomáliát.

Természetesen az eddig leírtak akkor igazak, ha mind a négy kerék felnije és abroncsa azonos méretű. Összegezve: semmi rossz nem történt, sőt várhatóan így kapják a legegyenletesebb terhelést az abroncsok, keresztbe cserélve a kerekeket.

Üdv, Gumidoki