Kihagyom a cascót és a márkaszervizt

2008.05.29. 20:05

Milyen feltételekkel tehetem meg?

Kedves Hiteldoki!

Kötelező-e cascót kötni és márkaszervizbe járni a hitelre vett autómmal?

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

Ma már a finanszírozók kínálatában szerepelnek cascómentes konstrukciók. Ezekhez minden finanszírozó más és más feltételrendszert állít. Az, hogy szükséges-e egy adott szerződéshez a casco biztosítás, többnyire a megfizetett önrész vételárhoz viszonyított arányának függvénye. Ezenkívül célszerű figyelembe venni még olyan tényezőket, mint a finanszírozott összeg nagysága vagy az eszköz kategóriája (pl. prémium kategóriás gépjármű).
A finanszírozók többsége nem ragaszkodik a gépjárművek márkaszervizben történő szervizeléséhez. Ez alól kivételt képezhetnek olyan körülmények, melyek az eszköz értékállóságát befolyásolhatják. Ha például a finanszírozott autót taxiként használják, akkor a hitelező kikötheti a márkaszervizben történő ellenőrzés, karbantartás kizárólagosságát.

Mivel a finanszírozott összeg fedezetéül az eszköz szolgál, a szerződéses feltételek közt általában szerepel, hogy káreseményt követően a gépjármű javítását csak márkaszerviz vagy szakszerviz végezheti el. Ez alól is lehet azonban felmentést kapni oly módon, hogy a javítást követően a finanszírozó úgy nevezett beépítés ellenőrzést kér. Ebből megbizonyosodik arról, hogy a javítás szakszerűen történt, azaz az eszköz továbbra is megfelelő fedezetet biztosít a hitel összegére.

Üdvözlettel:

Hiteldoki