A kocsi a nevemen marad, más fizeti a hitelt?

2009.11.03. 11:47

Kedves Hiteldoktor!

Szeretném eladni az autómat hitelátvállalással. Több érdeklődő is azt kérdezte, eladó-e úgy is, hogy marad a nevemen (és a kezesem nevén) a hitel, viszont a "vevő" fizetné tovább, melyről valamiféle papírt írnánk közjegyző jelenlétében. Ha jól gondolom, ez a papír arról szólna, hogy üzembentartói jogot kapna az új tulaj. Erről konkrétan olvastam is az oldalon, melyből kiderült, hogy hiteles autónál én nem adhatom át az üzembentartói jogot. Jól gondolom-e, hogy erről lenne szó? A vevők arra hivatkoznak, hogy nem kapnának hitelt meglévő hitel miatt, illetve kezesként BAR-listások, és hasonlók. Van-e jogilag egyenes útja annak, hogy odaadjam az autót de más fizesse ezentúl a hitelt?

Válaszát előre is köszönöm!

Érdeklődő


Tisztelt Érdeklődő!

Nincs olyan jogi út, mely az Ön által leírt helyzetben járható lenne oly módon, hogy kellő biztonságot nyújtson Önnek.

Ha az Ön nevén marad a hitel, hiába születik közjegyzői megállapodás, a finanszírozó Önnel marad szerződéses jogviszonyban, így Öntől és a Kezestől fogják követelni a kiegyenlítést. Elméletileg a gépjármű marad a fedezet, hiszen az is Ön nevén marad, de mivel az autó a "vevő" birtokában lesz, így ez nagyon kockázatos eljárás.

Mindenképpen azt javasoljuk, ragaszkodjon a tulajdonjog és ezzel együtt a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettség jogilag tiszta átvállalásához.

Való igaz, hogy egy már KHR (BAR) listán szereplő vevő kevésbé hitelképes (ez az Ön szempontjából is éppen megerősíti a bizonytalansági tényezők kiiktatásának szükségességét), de a hazai piacon már több pénzintézet is rugalmasan, de körültekintően kezeli ezt az információt, hiteligénylésnél alapvetően nem kizáró tényező.

Tisztelettel:

Hiteldoktor