Ellopták. Maradt a Casco, meg a hitel

2009.11.04. 12:34

Tisztelt Hiteldoktor!

Hitellel terhelt autómat ellopták. Volt rajta Casco (10%-100 ezer Ft), a biztosító fizetett is, a probléma csak az, hogy véleményem szerint nagyon keveset. Honda Civic 1.4 Sport típusú autóm volt, 2004-es évjárat, 40 ezer km.
Márciusban történt a lopás, s mostanra zárult le teljesen az ügy. Az autó piaci ára akkor 2,3 M Ft körül mozgott, a biztosító meg 1,5 M Ft-ot fizetett.
Levontak azért is, mert külföldről behozott autó, illetve mert második tulaj vagyok 100-100 ezer Forintot.
Az autót anno 2,7 M Forintért vettem, melyből 1 M Ft volt önerő. Két évig törlesztettem, a lopáskor a bank felé fennálló tartozásom 1,8 M Ft volt (tőke + árfolyam-különbözet), így végül még nekem kellett fizetnem 300 ezer Ft-ot a banknak.
1,3 M Ft-ot buktam azon, hogy rajtam kívül álló okokból (válság/árfolyam-különbözet + lopás) megváltam az autótól, amikor rendesen fizettem az emelkedett törlesztőt, s a biztosításokat is.
Lehet-e / érdemes -e ilyenkor valamilyen jogorvoslattal élni a biztosító, pénzintézet, MABISZ vagy Fogyasztóvédelem felé, vagy ez mindenképpen el kell könyvelni veszteségnek?
Válaszát előre is köszönöm.

Pter



Tisztelt Érdeklődő!

A Biztosító Társaság saját rendszerben határozza meg, milyen mértékű kártérítést fizet ki egy-egy káresemény kapcsán.
Amennyiben Ön úgy gondolja, az autó káridőponti értéke nem volt reális, vagy a kifizetett kártérítés ehhez képest túl alacsony, az érintett Biztosító Társaságot kell megkeresnie és tárgyalást kezdeményezni.

Szeretnénk továbbá tájékoztatni, hogy a finanszírozási szerződésből eredő fizetési kötelezettség a káresemény bekövetkezésétől függetlenül fennáll, hiszen a felvett hitel szerződés lezárásának időpontjában fennmaradó része a pénzintézet jogos követelése.

A gazdasági válság és a gyenge forint árfolyam következtében keletkező árfolyam-veszteség a fent leírt tartozás szerves részét képezi, ugyanis a forint alapú szerződések kamatánál jelentősen alacsonyabb kamat fejében Ön a szerződés megkötésekor az árfolyam-kockázatot bevállalta.

Tisztelettel:

Hiteldoktor