Hogy lehet ez? Még másfél millió?

2009.11.04. 13:16

Tisztelt Hiteldoktor!

Hitelre vásárolt autóm törlesztésére eddig fizettem kb. 2 milliót. Szerettem volna kifizetni a fennálló tartozást, ami a bank szerint 1,5 millió. Az autóm jelenleg 1 milliót sem nagyon ér.
Ez hogy lehet?

Érdeklődő


Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírt jelenség oka elsősorban az, hogy az autó, mint ingó vagyontárgy típustól, állapottól és az aktuális piaci helyzettől függően gyorsabban veszít az értékéből, mint ahogy a finanszírozási szerződés alapján Ön a felvett hitelt visszatörleszti.

A hitelszerződések több fajta konstrukcióban köttetnek. Amennyiben Ön deviza alapú finanszírozást vett igénybe, az aktuálisan fennálló tartozás összegét jelentősen befolyásolja a forint árfolyama. Ez egy 1,5-2 milliós tőketartozásnál a kötéskor érvényes árfolyam mértékétől függően, a jelenlegi gazdasági helyzetben, akár több százezer forint plusz költséget is eredményezhet.

Tovább ronthatja a helyzetet, ha a hitelszerződés elején könnyített fizetési módot (alacsonyabb törlesztőrészlet lehetősége) választott. A könnyítés időszakában ugyanis Ön szinte csak kamatot fizet, a felvett hitel összege (tőketartozás) nem csökken.
Egy hosszú (pl. 120 hónapos) futamidő következtében is előállhat az a helyzet, hogy a nagyon alacsony részletek megfizetésével Ön csak minimális mértékben csökkenti a tartozását, ezzel szemben az autó évről évre egyre kevesebbet ér.

A szerződési feltételek pontos ismerete nélkül nem áll módunkban konkrét javaslatot tenni. Általánosságban azonban elmondható, hogy deviza alapú szerződés esetén érdemes figyelni az árfolyam alakulását és a visszafizetést egy, a kötéskorihoz közelítő árfolyam szinten kezdeményezni.

Tisztelettel:

Hiteldoktor