Maradványértékes konstrukció

2009.11.18. 22:06

Helló Hiteldoki!

2005-ben vásároltam egy Suzuki Ignis-t, maradványértékes konstrukcióval, 72 hónapos futamidővel. 71 hónapig törlesztem a 72. hónapra fennmarad kb. 850 000 forint. A bank 3 lehetőséget ad: új autó, maradvány kifizetése, vagy +4év törlesztés. Melyikkel járok jobban? Gondolkodom a tovább törlesztésen, mert most havi 35 000 körül fizetek, de számításom szerint a maradványérték törlesztésénél lényegesen kevesebbet kellene fizetem. Hogyan van ez az egész, lehet, hogy rosszul gondolkodom?

Köszönöm!

Érdeklődő


Tisztelt Érdeklődő!

Hozzánk érkezett kérdésére akkor tudnánk egyértelmű választ adni, ha ismert lenne a különböző lehetőségek pontos feltételrendszere. E nélkül gondolkodva azt javasoljuk, az alábbi szempontok mérlegelésével hozza meg döntését:

1. Az autó jelenlegi értékének és a fennálló tartozásnak fontos szerep jut az újautós lehetőségnél. Az új autó csak abban az esetben mentesíti az utolsó nagy törlesztés kifizetésétől, ha a fennálló tartozás az új autóra felvett hitelhez adódik, megemelve ezzel a tőketartozást. Ez azt jelenti, hogy az új autónak elegendő fedezetet kell nyújtania erre a megemelt hitelösszegre. Természetesen ez magasabb törlesztőrészletet eredményez.

Más esetben a mostani autó értékesítési árából ki kell egyenlíteni a tartozást. Ha az ár alacsonyabb, mint a tartozás összege, a különbözetet kell kiegyenlíteni. Ha az ár magasabb, az képezheti az új autó önrészét.

2. A fennálló tartozás kifizetése tehermentesíti az autót, ami így szabadon értékesíthető. Az azonban tény, hogy a jelenlegi piacon nehéz a használt autó értékesítése, a túlkínálat miatt az árak is erősen nyomottak. A kiegyenlítés viszont mentesíti Önt a további kamatfizetéstől, a havi törlesztőrészletektől.

3. Ha nem áll rendelkezésre a kifizetéshez szükséges összeg, akkor választható a további részletfizetés is. Mindenképp javasoljuk, hogy a pontos feltételekről (ügyleti kamat, THM, törlesztőrészletek nagysága) kérjen írásos ajánlatot a finanszírozótól.

Tisztelettel:

Hiteldoktor