A régi autó, mint önerő

2009.11.22. 20:49

Tisztelt Hiteldoktor!

Autóvásárláson töröm a fejem, egy 4-6 év közti alsókategóriás, maximum 1,6-os autóban gondolkodom (istenigazából Ford Focus Ambient vagy Trend kombin), maximum 1,5 millió forintos árig. Jelenleg egy 12 éves autóm van, a piaci értéke 5-600 ezer Ft körül mozog.

Két kérdésem is lenne:

1.
Önrészre nincs fedezetem, 0%-os hitelt nem akarok felvenni (ha lehet még egyáltalán). Lehetőség van-e arra, hogy a meglévő autó képviselje az önrészt és az autókereskedő ne a megvásárolandó kocsiba számolja bele. Magyarul ő kifizet engem és én abból fizetem be az önrészt. Mennyire rugalmasak ebből a szempontból a kereskedők, mi a gyakorlat?

Azért gondolkodom ebben, mert látom a különböző kereskedések netes kínálatát és 1-2 kivételtől eltekintve ugyanazokat az autókat látom viszont a hirdetésekben. Viszont ők beszámításnál se járnak jobban, így is, úgy is a nyakukon marad egy másik kocsi.

2.
Ha ez így lehetséges, akkor 1 millió forint hitel felvételről lenne szó 4-5-6 évre. Évek óta ugyanazon a helyen dolgozom fő állásban, semmilyen hitelem nincs, nem vagyok KHR listás sem, viszont a havi nettó 90-100 ezres közalkalmazotti bérem édes kevés a hitelhez, úgy gondolom. Gondolom ez bankfüggő, de nagy általánosságban mennyi az a havi bér, ami elegendő lehet a pozitív elbíráláshoz? Illetve családtag (feleség, szülők) mint adós, vagy kezes bevonására a jövedelem kiegészítése miatt mennyire van lehetőség?

Válaszait előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
D. Péter


Tisztelt D. Péter!

A meglévő gépjárművét Ön szabadon értékesítheti és a befolyt vételárat felhasználhatja az új autó megvásárlásakor önrészként. A beszámítás tranzakciója is lényegében ezt takarja. A beszámítás azért kedvelt módja az ilyen ügyleteknek, mert az autó értékesítése a jelenlegi piacon nehézkes, akár több hónapot is igénybe vehet. Ha nem az a kereskedés a vevő, akinél az új autót vásárolja, ez késleltetheti a vásárlást. Általánosságban elmondható, hogy a kereskedések rugalmasak, de mindenképp javasoljuk, hogy ha sikerül megállapodni egy Önnek is megfelelő megoldásban, annak minden elemét kétoldalú írásos megállapodásban/szerződésben rögzítsék. A finanszírozók hitelképesség vizsgálathoz eltérő feltételrendszereket határoznak meg. Az Ön által leírt paraméterek minden pénzintézetnél pozitív hatással vannak a kérelem elbírálásakor. A munkabér nagysága nem feltétlenül befolyásolja a döntést. Javasoljuk, több finanszírozótól kérjen ajánlatot, illetve érdeklődjön a feltételekről. Az azonban biztos, hogy adóstárs, vagy kezes bevonása minden finanszírozónál lehetséges, sőt, ez a finanszírozónak is nagyobb biztonságot jelent, így nem zárkóznak el ettől a megoldástól.

Tisztelettel: Hiteldoktor