Hiteles autóból hiteles autóba

2009.11.22. 21:05

Tisztelt Hiteldoktor!

Van nekem egy hiteles autóm, van még rajta 1 millió hitel. Én ezt az autót most szeretném lecserélni egy nagyobbra, szintén hitelből. Az ár majdnem megegyezik. Ilyenkor mik az első lépések? Hogyan tudnám ezt megoldani?
Előre is Köszönöm válaszát!

Érdeklődő


Tisztelt Érdeklődő!

Első lépésként javasoljuk, hogy kérjen egy kalkulációt a finanszírozótól az aktuálisan fennálló tartozásról, azaz meg kell tudni, mekkora összeget kell kifizetnie, ha lezárná a szerződést.

Ezzel párhuzamosan érdemes egy eurotax értékelést végezni az autóra, mellyel megállapítható, mennyi a jelenlegi piaci értéke. Ezek ismeretében lehet átgondolni, mi lenne a legelőnyösebb megoldás. Ha az autó értéke fedezi a fennálló tartozást, könnyebb a helyzet. Az értékesítésre Önnek a hitelátvállalással összekötött eladás lenne célszerű, ezzel megspórolható az esetleges árfolyam-veszteség és a lezárási díj kifizetése. Lehetőség van arra is, hogy a kereskedés, ahol az új autót vásárolja, beszámítja a régit, ezzel párhuzamosan pedig kifizeti a fennálló tartozást Ön helyett. Ha így járnak el, fontos, hogy már az ügylet elején foglalják írásba, hogy a kereskedés mennyi időn belül rendezi a tartozást, mindezt annak érdekében, hogy Önnek ne legyen párhuzamosan két fizetési kötelezettsége: a régi és az új autóra. A számokból lesz látható az is, hogy a régi autó értékesítéséből befolyt vételár és a tartozás különbözete elegendő lesz-e az új hitel önrészéhez. Fontos tudni, hogy a piacon jelenleg általánosan minimum 20% önrésszel rendelkeznie kell a vevőnek, ha hitelt igényel.

Tisztelettel: Hiteldoktor