Ráterhelheti a házra az autóhitelemet?

2010.03.15. 15:23

Tisztelt Hiteldoktor!

2006-os Seat Leon FR típusú autómat szeretném értékesíteni, a helyi Seat márkakereskedőnél van már, valamint több honlapra is felkerült.

Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg már nem tudom fizetni a havi törlesztőjét, bár az autó még nem kelt el, ilyenkor adhat a bank valami haladékot?

És ha esetleg a legrosszabbra kerülne sor (elárvereznék), azután mi történne? Ha esetleg maradna még tartozás az árverezés után, azzal mi történne? Ráterhelnék a házra? Vagy a fizetésre? Egyáltalán ráterhelhetik-e valamire az autón kívül?

Nagyon köszönöm a válaszát,

üdvözlettel: A.

Tisztelt Érdeklődő!

Természetesen minden finanszírozónál vannak olyan megoldások, amik átmeneti fizetési könnyítéssel tudnak Önnek segíteni. A pontos feltételekről az érintett bankkal kell egyeztetni.

Ha sor kerülne az autó visszavételére és a bank általi értékesítésére, a tartozás és a befolyt vételár-különbözet Önt terhelné, hiszen a szerződésből eredő fizetési kötelezettséget maradéktalanul ki kell egyenlíteni.

A fennmaradó tartozást általában lehet részletekben fizetni, de ha ez nem történik meg, a bank élhet azzal a jogával, hogy a tartozást bírósági úton érvényesíti. Ekkor jogerős végzés birtokában a végrehajtónak joga lesz más ingó és ingatlan vagyonra terhelni a követelést, vagy munkabérletiltást kezdeményezni.

Tisztelettel:
Hiteldoktor