Érdemes frankról euróhitelre átállni?

2010.05.02. 12:09

Üdvözlöm!

A napokban folyamatosan erősödik a forint az euróval szemben, a frank viszont tartja magát mind a két fizetőszközzel szemben.

Felmerült bennem, hogy meglévő frankhitelt érdemes-e euró alapúra átváltani, ill. mikor? Akkor, ha erősödött a forint az euróval szemben, viszont a frank is erős maradt, érdemes-e?

A három deviza egyhoz viszonyított "erejében" van-e valami optimum, amikor ezt érdemes meglépni?

Kérdésem még, hogy a bank ilyenkor közvetlenül váltja át a frankot euró alapúra, vagy előbb a meglévő frankhitel tőketartozást forintosítja, majd azt váltja vissza euróra?

Köszönöm a választ előre is!

Kedves Érdeklődő!

A hitelszerződés devizanemének váltásával kapcsolatban érdemes lenne a finanszírozó társasággal felvenni a kapcsolatot, ugyanis vannak olyan finanszírozó társaságok, ahol a devizáról devizára történő módosítás nem engedélyezett.

Átalánosságban elmondható, hogy a hitelszerződés devizanemének módosításakor a fennálló teljes tőketartozás, az arra számolt árfolyamváltozás, valamint az időszaki kamat együttes, forintban meghatározott összege képezi az új szerződés befektetési összegét. A szerződés devizanemének módosításakor az aktuális finanszírozási feltételek az irányadóak.

Üdvözlettel
Hiteldoktor